Umut Evi Ve Yaşlı Yaşam Evinde Kalanlar Hayatlarından Memnun

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "Yaşlı Yaşam Evleri" ve "Umut Evi" projesi kapsamında Samsun'un Havza ilçesinde 3 ev hizmet veriyor.

Yaşlı ve engellilerin toplumla iç içe yaşaması ve sosyal hayata daha fazla katılmasının hedeflendiği proje kapsamında ikisi Yeni Mahalle, biri İnönü Mahallesi'nde hazırlanan yaşlı yaşam evi ve umut evi hizmet vermeye başladı. Yaşlı yaşam evinde 3 erkek, iki ayrı umut evinde ise 4'ü bayan 6'sı erkek 10 kişi kalıyor.

Evlerde kalan yaşlı ve engellilerin bakımı Havza Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları tarafından yürütülüyor. Her evde 4 görevli 24 saat vardiya usulüyle görev alıyor. Bu evlerde kalan yaşlı ve engelliler, istedikleri zaman çarşıya çıkabiliyor.

Havza Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hasan Göktuğ, AA muhabirine, Yaşlı Yaşam Evleri ve Umut Evi projesi kapsamında ilk uygulamalardan birini ilçelerinde gerçekleştirdiklerini, daha fazla ev açmak için çalıştıklarını söyledi.

En önemli sorunlarının kiralayacak ev bulmak olduğunu bildiren Göktuğ, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız çocuklarının etkileneceğini belirterek çok fazla yardımcı olmuyor. Halbuki biz umut evinde sosyal yaşama uyum sağlayabilecek kişileri bulunduruyoruz. Amacımız sosyal ilişkiler yaşasın, komşuluk toplumdan uzak kalmasınlar. Bakanlığımız Havza'da iki umut evi daha kurulmasını istedi ama biz hala ev bulamadık. Umut evinde ve yaşlı bakım evinde kalan yaşlı ve engellilerimiz gayet mutlular, durumları daha da düzeldi. Biz bunları geliştirmeye çalışıyoruz. İnşallah Havza halkımız da bizlere yardımcı olur, bu evleri çoğaltırız."

Yaşlı yaşam evi sakinlerinden Hasan Bilgin de hallerinden memnun olduklarını belirterek, "Bize burada çok güzel bakıyorlar, halimizden memnunuz. İstediğimiz gibi çarşıya çıkıyoruz, geziyoruz" dedi.

Umut evi sakinlerinden Firdevs Arslan ise daha önce Havza Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezinde kaldığını fakat umut evinde daha mutlu olduğunu dile getirerek, "Evde ev işlerine yardım ediyoruz. Kendi işlerimizi görüyoruz. Parka, dikiş nakış kursuna gidiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA