Arıcılıkta Büyük Aşama

Türkiye’de tek olan Arıcılık Ordu Araştırma İstasyonu bünyesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa-Birliği IPA projesi kapsamında, gerçekleşen proje kapsamında inşa edilen ‘Uluslararası Test Ve Analiz Laboratuvarı’ bitme aşamasına geldi.

Arıcılıkta Büyük Aşama
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, beraberinde Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ile birlikte laboratuvar inşaatını yerinde inceledi. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak’tan yapım aşamasıyla ilgili teknik bilgiler alan Vali Balkanlıoğlu, tesisin yapımından ve çalışmalardan memnun kaldığını belirtti.

Vali Balkanlıoğlu, söz konusu laboratuvarın arıcılık sektörüne büyük bir faydası olacağını söyledi.

Vali Balkanlıoğlu, laboratuvar sayesinde arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirlik temin edileceğini ve üretilen ürünlerin sertifikalandırılacağını belirterek, “Bu tesis sahte balın önüne geçecek en büyük aşamadır” dedi.

Balkanlıoğlu, “Arıcılık sektörünün en büyük sorunlarının başında sahte bal geliyor. Sahte bal, bu sektörün bütün zahmetini çeken ve emek veren üreticiye büyük zarar verdiği gibi Türkiye’nin yüzünü kara çıkartıyor ve ihracatı da olumsuz etkiliyor. Bu laboratuvarda arı ürünleri hangi aşamalardan geçtiğine, içinde hangi metaryeller bulunduğuna kadar tüm arı ürünlerini denetleyecek ve sertifikalandıracaktır. Dolayısıyla sahte balı engelleyecek büyük bir aşamadır” diye konuştu.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş da, Türkiye’nin en büyük bal üreticisi olan Ordu’da böyle bir tesise ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ordu’nun dünyada 96 ülkeden daha fazla bal ürettiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Tekintaş, “Türkiye’nin en çok bal üreten ve en çok arıcının bulunduğu Ordu’da böyle bir tesise çok ihtiyaç vardı. Artık sonuca ulaştığımızı düşünüyorum. Bu tesis sayesinde Türk balı, Ordu balı sayesinde kalitesiyle ön plana çıkacak ve yurt dışına güvenli bir ihracat gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA