'Arabamızın bakımını aksatmayız ama kendimizi ihmal ederiz'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, “Arabamızın bakımını aksatmayız ama kendimizi ihmal ederiz. Sağlığımızı asla tesadüflere bırakmamak gerekir” dedi.

'Arabamızın bakımını aksatmayız ama kendimizi ihmal ederiz'
Böbrek tümörleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Böbrek tümörleri ürolojik kanserler arasında en öldürücü olanıdır ve erken dönemde hiç belirti vermezler. İleri dönemlerinde ise en sık idrarda kanama, daha az oranda da ağrı ve şişlik yakınmalarına yol açarlar. Böbrek tümörleri günümüzde ’radyolog tümörü’ olarak bilinmektedir. Başka nedenlerle yapılan incelemeler, sıklıkla ultrasonografi, esnasında tesadüfen böbrekte kitle şeklinde tespit edilmektedir. Ultrasonografi basit ve pratik olmasına rağmen, yüzde yüz güvenilecek bir tetkik yöntemi değildir. Böbrekteki kitlenin iyi veya kötü huylu olmasının ayırımı, kötü huylu olanların yayılımının ve buna bağlı olarak ameliyat tekniğinin belirlenmesi için ek olarak bilgisayarlı tomografi veya MR görüntüleme gerekmektedir" diye konuştu.

Böbrek tümörlerinde tek ve en etkili tedavinin hastalığın böbrek dışına yayılmadığı, böbrek ile sınırlı kaldığı, erken dönemde ameliyatla böbreğin veya küçük kitlelerde sadece kitlenin çıkarılması olduğunu kaydeden Büyükalpelli, ileri evre böbrek tümörlerinde hastalığın tamamen tedavi edilebildiği bir yöntemin henüz bulunmadığını dile getirdi.

"SAĞLIĞIMIZI ASLA TESADÜFLERE BIRAKMAMALIYIZ"

Başka şikayetlerle hastaneye gelen hastaların böbreklerinde kitle fark edildiğini söyleyen Büyükalpelli, "Hastalarımızdan birine teleferik selesinin çarpması sonucu hastaneye götürülmüş ve burada tesadüfen sol böbreğinde kitle tespit edilmiştir. Elbette bu küçük kazayı geçirmesi bir açıdan kendisi için şans olmuştur. Ameliyatla böbreği değil, sadece kitle çıkarılarak böbreği korunmuştur. Benzer şekilde, bir başka hastam karıştığı kavga sonrası kaldırıldığı hastanede tesadüfen böbreğinde hiç bir belirti yapmamış büyük bir kitle saptanmıştır. Ameliyatla böbreği tamamen çıkarılarak sağlığına kavuşmuştur. Günümüzde benzer pek çok başka örnekler bulunmaktadır. Arabamızın bakımını aksatmayız ama kendimizi ihmal ederiz. Sağlığımızı asla tesadüflere bırakmamak gerekir. Herkes bu iki hasta kadar şanslı olmayabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA