'Türkiye, Somali Halkına Yardıma Gelen Tek Müslüman Ülke'

Somali Islah Hareketi Başkanı Ali Paşa Ömer, Türkiye'nin Somali halkına yardıma gelen tek Müslüman ülke olduğunu belirtti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) Somali'deki kolu olarak bilinen Somali Islah Hareketi Başkanı Ömer, Uluslararası 24. Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi'ne katılmak üzere İstanbul'da bulunduğu sırada AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Somali'ye yapılan yardımlarda büyük katkısı var. Somali halkı, Türkiye'ye müteşekkir çünkü Türkiye, bu halka yardım etmeye, ülkemizi kurtarmaya gelen tek Müslüman ülke" dedi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'ye hem başbakanken hem de cumhurbaşkanıyken geldi. İki ziyaretiyle de Türk yardım faaliyetlerinin canlanmasını sağladı" diyen Ömer, "Türkiye, tek başına büyük kalkınma projeleri yaptı. Daha önce küçük çaplı sağlık ve eğitim yardımları yapılıyordu ama Türkiye, büyük hastanelerin inşası, sokak ve caddelerin, havaalanı ve limanların düzenlenmesi gibi dev kalkınma projelerine imza attı. Başkentteki Mogadişu Havaalanı, Türkiye'nin desteği sayesinde dünya çapında bir havaalanı oldu" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Somali arasındaki ticari faaliyetlere dikkati çeken Ömer, Mogadişu'da tüm sektörlerde Türk mallarının yaygınlaştığını dile getirdi.

Ömer, Türkiye'nin yardımlarıyla Mogadişu'daki halk arasında Türkçe öğreniminin yaygınlık kazandığını belirterek, "Halk, Türkiye'yi daha iyi anlayabilmek ve Türk kurumlarıyla anlaşabilmek için dilini öğrenmek istiyor" dedi.

Somali'deki son durumlara ilişkin Ömer, hükümete bağlı ordunun ülkede bulunan Afrika güçleriyle işbirliği içinde silahlı gruplara yönelik operasyonlarını sürdürdüğünü, silahlı grupların eylemlerinde azalma olduğunu belirtti.

Ömer, ülkedeki Afrika Birliği'ne bağlı güçlerin, silahlı grupları tamamen yok etme konusunda kusurlu davrandığını ifade ederek, "Afrika güçlerinin görevini yerine getirme noktasında eksiklik olduğunu hissediyoruz. Operasyonlar yavaş ilerliyor, ülkenin çeşitli bölgelerinde silahlı gruplar hala mevcut ve bazı bölgelerde hala eylemlerini sürdürüyorlar" diye konuştu.

Siilahlı grupların, ara sıra bombalı eylemler düzenlediğini söyleyen Ömer, şunları kaydetti:

"Tüm bunlara ve geçmişte büyük sorunlar yaşanmasına rağmen, Somali'de emniyet ve istikrar sağlanması, devlet kurumlarının ve özel sektörlerin düzenlenmesi gibi tüm alanlarda iyileşme kaydediliyor. Hükümetin, ülkedeki konumu gün geçtikçe etkinleşiyor. Devlet hizmetlerinin zayıflığına rağmen, yavaş da olsa ilerleme var. Kablolu iletişim, internet gibi hizmetlerde gelişme kaydediliyor. Ekonomi alanında, bankacılık sektöründe de gelişme var."

Somali Islah Hareketi hakkında da bilgi veren Ömer, 1978 yılında kurulan hareketin, İhvan'a bağlı olduğunu belirterek, "Hareket, eğitim ve siyaset olmak üzere birçok sektörde faaliyetler yürütüyor. Somali'de İhvan ile diğer çeşitli partiler ve kurumlar arasında iletişim ve işbirliği var. Hareketin temel amacı ülkede birlik ve beraberlik içinde devletin daha güçlenmesini sağlamak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA