Gıda Sektöründe KOBİ'lerin Verimliliğinin Artırılması Projesi İşbirliği Protokolü İmzalandı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Gıda Sektöründe KOBİ'lerin Verimliliğinin Artırılması Projesi İşbirliği Protokolü İmzalandı
İmza törenine, Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Enerji Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ile diğer davetliler katıldı.

Tören öncesi katılımcılara proje hakkında bilgiler veren Enerji Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, “Verimlilik dediğimiz olgu aslında önemli bir göstergedir. Bu ülkemizin gelişmişliğinin en önemli göstergesidir. KOBİ’ler her ülkede olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de son derece önemli bir yere sahiptir. Ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor” dedi.

Yılmaz, sanayi yapısında KOBİ’lerin önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Verimliliği arttırmanın yolu KOBİ’lerden geçiyor. Projemizin gerekçesi de bu anlamda KOBİ’lerin biraz daha ülkenin kalkınmasında fazla pay sahibi olmalarını sağlamaktır. Projenin genel amacı, imalatçı KOBİ’lerin büyüme motivasyonlarını ve üretim kapasitelerini artırma, ölçek ekonomilerinden daha fazla yararlanma ve böylelikle rekabet güçlerini geliştirme yönünde teşvik edecek ve yönlendirecek bir verimlilik politikasının ve bu politikanın hayata geçirilmesini sağlayıcı verimlilik artırma programlarının geliştirilmesidir” diye konuştu.

Proje kapsamında 6 ilde 6 sektör ve 6 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) belirlediklerini dile getiren Yılmaz, projenin öncelikle OSB’lerdeki KOBİ’lere odaklanacağını ve buradan elde edilen bilgiyi Türkiye’ye yaymayı amaçladıklarını sözlerine ekledi. Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ da verimliliğin sadece KOBİ’lerin değil, üretimle ilgili dünyadaki tüm işletmelerin temel problemlerinden olduğunu kaydederek, “Her işletme etkili ve verimli üretim yapmayı, yüksek istihdam sağlamayı ve ürettiği ürünleri dünya pazarlarında satmayı amaçlıyor. Bu amaçla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’deki KOBİ’ler için başlattığı bu proje büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ilgili taraflarca projenin protokolü imzalandı.

PROJENİN AMACI

Kamu yararına iki yıl olarak planlanan projenin amacı, imalatçı KOBİ’lerin büyüme motivasyonlarını ve üretim kapasitelerini artırma, ölçek ekonomilerinden daha fazla yararlanma ve böylelikle rekabet güçlerini geliştirme yönünde teşvik edecek ve yönlendirecek bir verimlilik politikasının ve bu politikanın hayata geçirilmesini sağlayıcı verimlilik artırma programlarının geliştirilmesi olduğu açıklandı.

Projenin sanayileşmede belli bir aşamayı geçmiş Ankara, Konya, Kayseri, Denizli, Kocaeli ve Gaziantep’i kapsadığı belirtilirken proje kapsamında Ankara’da Makine ve Teçhizat İmalatı, Denizli’de Tekstil Ürünlerinin İmalatı, Kocaeli’de Kimyasalların ve Kimyasal Ürünlerin İmalatı, Konya’da Motorlu Kara Taşıtı, Treyler İmalatı, Kayseri’de Elektrikli Teçhizat İmalatı, Gaziantep’te de gıda sektörü pilot ili olarak seçildiği kaydedildi.

Proje kapsamında GSO’da verimlilik irtibat noktası oluşturularak projenin sürdürülebilirliği ve sonuçlarının yaygınlaştırılması sağlanacak.
Kaynak: İHA