Fındık Kabuğu Kullandı Isınma Giderini Azalttı

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde bir esnaf, yatık olarak fındık kabuğu kullanarak tasarruf sağladı.

İlçe merkezinde restoran işleten Şenol Yürük, daha önce kömür sobası kullanarak ısıttığı dükkanına Ordulu bir müşterisinin tavsiyesi üzerine "fındık sobası" kurdu. Fındık kabuğunu yakarak ısı enerjisine dönüştüren Yürük, böylece ısınma giderlerini azaltmış oldu.

Yürük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında internet üzerinden 300 lira verip sipariş ettiği fındık sobası sayesinde son üç yıldır bütçesinin de rahat ettiğini belirtti.

Fındık kabuğunun çevreci, dumansız ve kokusuz bir ısı kaynağı olduğunu anlatan Yürük, "Daha önce ısınmak için kömür sobası kullanıyorduk. Temizliği zordu, bizi uğraştırıyordu ve maliyeti fazlaydı. Fındık kabuğunun ısı verimi yüksek, kömüre göre de oldukça hesaplı" dedi.

Kömür sobasında yılda 3,5 ila 4 ton arasında yakıt harcadığını bildiren Yürük, yüksek ısı kalorisine sahip fındık kabuğunda ise 1 ton 600 kilogram kullandığını kaydetti.

Fındık kabuğunun kömüre göre oldukça hesaplı olduğunu dile getiren Yürük, şöyle konuştu:

"Bugün kömürün tonu 700 lira civarında. İş yerimi ısıtmak için kömür kullanmaya devam etseydim, bugün yakıt giderim 3 bin lirayı bulacaktı. Birkaç yıldır kullandığım fındık kabuğu sayesinde bu rakamı ciddi derecede düşürdüm. Bulunduğumuz bölgede sonbahar soğuk, kış sert geçer. Her yıl kasım ayının ortalarından başlayıp nisana kadar soba yakarız. Fındık kabuğunun bana faturası yılda 560 lira civarında. Kömür ile kıyasladığımızda arada ciddi fark var. Fındık kabuğunu Ordu, Giresun tarafındaki fındık işleme fabrikalarından temin ediyoruz."

Kaynak: AA