Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, sobaların baca bakım ve temizliğinin can ve mal güvenliği açısından hayati önem taşıdığı bildirildi.

Lodosun etkili olduğu günlerde, soba zehirlenmesi vakalarının ya da hatalı kullanımdan dolayı soba yangınlarının yaşanmaması için tedbirli olunması gerektiğine vurgulanan açıklamada, tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığı belirtildi.

Temizlenmeyen soba bacalarının zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara yol açtığı aktarılan açıklamada, tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazlarının ölümlere, kurum tutuşmasının ise yangınlara neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İtfaiye tarafından yürütülen baca temizliği hizmeti, 2010 yılından bu yana, bu konuda yeterlilik gösteren özel firmalar tarafından da yapılmaya başlandı. İtfaiye Daire Başkanlığı’nda eğitim alarak, yetki belgesi almak suretiyle baca temizliği hizmetini gerçekleştiren özel şirketler, ücretlendirmeyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yapıyor. Doğalgaz kombi ve şofben bacalarına bakım yaptırma ve temizlettirme işlerinin ise dağıtım şirketince belirlenen 'Bacacı-3' veya 'Bacacı-4' sertifikasyonuna sahip özel şirketlere yaptırılması gerekiyor."

Kaynak: AA