Zile'nin Taşları Hediyelik Eşyaya Dönüşüyor

Tokat'ın Zile ilçesinde halk eğitim merkezinde açılan kursta kadınlar, doğal taşları kullanarak hediyelik eşyalar yapıyor.

Zile Halk Eğitim Merkezinde açılan kursa katılan 16 kadın, tespih, yüzük, küpe, anahtarlık, kolye gibi hediyelik eşyalar yapıyor.

Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 ay önce ilçede taş işlemeciliği kursu açtıklarını söyledi. Kursa 16 bayanın katıldığını bildiren Ermiş, kursiyerlere 2 öğreticinin doğal taşların işlenmesinin öğrettiğini kaydetti.

Kursta eğitim alan kadınların işlerini severek yaptıklarını dile getiren Ermiş, şöyle devam etti:

"Taş işleme şeklinde takı üretiyoruz. Değişik motiflerde de biblolar yapılabiliyor. İlçemizde özellikle ağaç opali ve mavi kalsedon taşları çokça bulunuyor. Kuyum sektörü Türkiye'de ciddi bir sektör. Türkiye'de taş işlemeciliği henüz istenilen düzeyde değil. Taş işlemeciliği kursuna katılan kursiyerlerimize meslek edindirmek istiyoruz. Hedefimiz, kadınlarımızın bu işi kursun ardından evlerinde devam ettirebilmeleri."

Ermiş, kurstaki asıl amacın taşlardan hediyelik eşya yapmak olduğunu ifade ederek, "Ancak biblolar da yapılabiliyor. Taşlardan yapılan hediyelik eşyaların satılmasıyla kadınlarımızın gelir elde etmesini istiyoruz" dedi.

Kaymakam Ermiş, kursun açılmasında emeği geçen Vali Cevdet Can'a da teşekkür etti.

Kursiyerlerden ev hanımı Nihal Özkan ise kursa arkadaşının tavsiyesi üzerine başladığını anlatarak, "Daha önce başka bir iş yapmıyordum. Şu anda taş işlemeciliği ile uğraşıyorum. Buradaki bütün bayanlar ev hanımı. Bir şeyler üretmek, ortaya ürün çıkarmayı amaçlıyoruz. Taşlardan kolye, küpe, bileklik, yüzük yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA