'Yeni Ehliyet Uluslararası Sürücü Belgesi Sayılacak'

Edirne Emniyet Müdürlüğü, yeni ehliyetin uluslararası sürücü belgesi sayılacağını bildirdi.

Emniyetten yapılan yazılı açıklamaya göre, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 5 yıl içerisinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek.

Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Yeni tip sürücü belgeleriyle vatandaşlar uluslararası sürücü belgesi almaksızın 84 ülkede araç kullanabilecek.

Yeni tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresinin minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makineleri sınıfları için ise 10 yıl olacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Eski tip sürücü belgeleri 9 sınıftan oluşmakta iken yeni tip sürücü belgeleri 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet için B sınıfı, minibüs için D1 sınıfı, minibüs ve otobüs için D sınıfı, lastik tekerlekli traktör için F sınıfı, iş makinesi türündeki araçlar için G sınıfı, 2,3 ve 4 tekerlekli motorlu bisikletler için M sınıfı sürücü belgesi istenecek. Sürücü belgesi yenilemek isteyen vatandaşlar, sürücü sağlık raporu, 1 adet arka fonu beyaz son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, 1 adet 15 lira tutarında anlaşmalı bankalara yatırılmış değerli kağıt ve vakıf bedelini gösterir makbuz, kan grubu belgesi ile herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları yeterli olacak. Parmak izi alınacak, daha önce sistemde parmak izi bulunan vatandaşların parmak izi kontrolü yapılacaktır. İlk defa sürücü belgesi alacak olanlar ile yabancı sürücü belgesinin değiştirilmesi işlemlerinde şoförler odasından alınan dosyalar."

Sürücü belgesi müracaat işlemi sonucunda belge tanzim edilene kadar vatandaşların 15 gün süre ile araçlarını kullanabilmeleri için geçici belge verilecek.

1 Ocak 2016'da ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilenlerden yeni sürücü belgesi alacaklar, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek.

Kaynak: AA