Myanmar'da Yeşim Taşı Madeninde Heyelan

Maden ocağındaki heyelanda 10 kişi hayatını kaybetti, 4050 kişiden ise haber alınamıyor

Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde yeşim taşı madeninde meydana gelen heyelanda 10 kişinin hayatını kaybettiği, 40-50 kişiden ise haber alınamadığı bildirildi.

Myanmar Kızılhaç Topluğu Müdürü (MRCS) Moe Thida, Kaçin eyaletinin Hpakant bölgesi yakınlarında bulunan, yeşim taşının çıkarıldığı maden ocaklarında dün gece heyelan yaşandığını söyledi.

Bunun, yıl içinde meydana gelen 38'inci heyelan olduğunu belirten Thida, bu heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısının toplamda 300'e ulaştığını kaydetti.

Thida, "Yetkililer, bunu, büyük bir problem olarak görmeli aksi takdirde böyle vakalar kaçınılmaz" ifadesini kullandı.

Hpakant bölgesinde adını vermek istemeyen bir emniyet yetkilisi de enkazdan 10 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığını, 40-50 kişiden ise haber alınamadığını dile getirdi.

Felaketin yaşandığı bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Dünyada birinci kalite yeşim taşı rezervlerine sahip bölgelerden biri olan Kaçin'deki Hpakant, bu endüstrinin merkezi kabul ediliyor. Myanmar'ın yeşim taşı madenciliğinden geçen yıl 31 milyar dolar gelir sağladığı tahmin ediliyor. Ancak bu kazancın büyük bölümünün, Myanmar'ın eski cunta yönetimiyle bağlantılı kişilere gittiği iddia ediliyor.

Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde bir yeşim taşı madeninde kasım ayında meydana gelen heyelanda da 113 kişi yaşamını yitirmişti.
Kaynak: AA