KBÜ'de Kırgız Devlet Sanatçısı Tölömüş Okeyev Anıldı

Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği ve TÜRKSOY işbirliği ile Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Kırgız Devlet Sanatçısı Tölömüş Okeyev’i Anma Programı’ gerçekleştirildi.

KBÜ'de Kırgız Devlet Sanatçısı Tölömüş Okeyev Anıldı
Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov, Vali Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya, Rektör Prof. Dr. Refik Polat, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, Kırgızistan Devlet Sinema Departmanı Müdürü Muktalı Bektenalıyev ile Üniversite Akademik, İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Kırgızistan büyüğü Tölömüş Okeyev anmak için bir program gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Tölömüş Okeyev sadece bir sinemacı değil aynı zamanda Kırgız kültürünü Türkiye’ye tanıtmış öncü bir sanatçı ve devlet adamıdır. Milletvekilliğinin yanı sıra Kırgızistan’ın ilk Türk Büyükelçiliğini yapmış devlet tecrübesi ile iki ülkeyi birbirine daha çok yakınlaştırmış bir isimdir. Karabük Üniversitesi olarak sadece Kırgızistan için değil Türk dünyası için büyük bir insan olan Tölömüş Okeyev’in filminin üniversitemizde gösterildiği için büyük onur duyuyoruz. Üniversitemiz Türk dünyasını tanımaya ve tanıtmaya yönelik olarak kurulmuş olan Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla aynı dili kültür ve inancı paylaşan kardeş ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik her türlü çalışmayı desteklemektedir. Bu film vesilesiyle tarihi ve kaderi ortak olan ülkeleri bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov ise, “Baktığımızda Tanrımız, dilimiz, dinimiz, tarihimiz ve maneviyatımız birdir; bugünümüz birdir yarınımız birdir. Türk’ün Allah’ın kavuşturduğu bir akraba olduğunun delilleri olarak; Kırgız Bayrağı da Türk Bayrağı da kırmızıdır. Türk bayrağında Ay ile Yıldız, Kırgız Bayrağında güneş vardır. Ay ile yıldız 12 saat Güneş’te 12 saattir. Toplamda 24 saat ve ikisi birleştiği zaman bir gün olur. Bundan dolayı bizi kavuşturan Allah’tır diyorum. Biz iki devlet bir milletiz. Kırgızlara Aladağlılar denir Türklere ise Anadolulular denir. Ben dilerim ki Aladağ’ın evlatları ile Anadolu’nun evlatları hep birlikte olsun.” dedi.

Kırgız Devlet Sanatçısı Tölömüş Okeyev’in doğumunun 80. yıldönümü olması münasebetiyle anma programında hayatından kesitler sunuldu.
Kaynak: İHA