Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl'de

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'ün Kiğı ilçesinde 3 Aralık'ta meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremde zarar oluşan iki köyde yürütülen çalışmalara ilişkin, "Vatandaşlarımızın kış mevsimini rahat geçirmeleri açısından konteyner ihtiyacı ortaya konuldu. Konteynerler de ilgili bakanlıklarca deprem bölgesine nakledildi. Böylece vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları karşılanmış olacak" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl'de
Yayladere ilçesi Çelikağıl ve Zeyneli köylerinde afetzedelerle görüşerek, onlar için gönderilen konteynerleri inceleyen Yılmaz, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yılmaz, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, depremden hemen sonra ilgili kurumların bölgede çalışmalarda bulunduğunu belirterek, ilk hasar tespitinin tamamlandığını ancak bu konuda daha detaylı çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Depremin ilk anlarından itibaren tüm kurumlarımız harekete geçti, vatandaşlarımıza ulaştık. Sağlık ekipleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, kaymakamlıklarımız ve diğer ilgili kurumlarımız hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza ulaştı ve gereği neyse yapıldı. Burada en önemli ihtiyaç, konteyner ortaya çıktı. Vatandaşlarımızın kış mevsimini rahat geçirmeleri açısından konteyner ihtiyacı ortaya konuldu. Konteynerler de ilgili bakanlıklarca deprem bölgesine nakledildi. Böylece vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları karşılanmış olacak."

- "Depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım"

Asıl amaçlarının depreme hazırlıklı hale gelmek, afetler yaşanmadan gerekli önlemleri almak olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, Bingöl'de geçmişte birçok deprem meydana geldiğini ve bundan sonra da olabileceğini kaydetti.

Yılmaz, "Bunun farkında ve bilincinde olmamız, depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bunun yolu da gerekli tüm tedbirleri almaktan geçiyor" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, bina inşa edilecek alanlar belirlenirken, zemin etüdü yapılması ve deprem riski az olan bölgelerin tercih edilmesi, yapıların da yer sarsıntılarına dayanıklı olması gerektiğini anlattı.

Bingöl'de depremle ilgili duyarlılık konusunda epeyce ilerleme kaydedildiğine değinen Yılmaz, bu konuda yapılması gereken işler de bulunduğunu ifade ederek, depremler nedeniyle kırsal alanlarda daha fazla planlamaya ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sadece Bingöl'ün değil, bütün Türkiye'nin sorunu. Şehirlerde bir imar planlaması yapılıyor ama kırsalda maalesef arzu ettiğimiz bir planlama, kırsal alan planlaması gerçekleşmiyor. Önümüzdeki dönem aslında bu konuya daha fazla önem vermeliyiz. Büyükşehirlerde şehirler bütün alandan sorumlu hale geldikleri için oralarda problem büyük oranda aşılmış durumda ama Bingöl gibi büyükşehir olmayan belediyelerde de özel idarenin ve belediyenin iş birliği içerisinde kırsal alana dönük daha etkili planlamalar yapmamız gerekiyor. Bu köylerimizde de inşallah geleceğe dönük bir planlama geliştireceğiz."

- Afet bölgelerinde yaraların sarılması

Afetlerin ardından yaraların sarılması konusunda AK Parti hükümetlerinin çok hassas davrandığını anımsatarak, önceki dönemlerde bu konuda yıllarca pek ilerleme sağlanamadığını anlatan Yılmaz, "Çok ciddi zamanlar geçerdi ve doğru düzgün afetzede insanımıza ulaşılmazdı. Çok şükür bu konuda son dönemlerde adeta bir devrim yaşandı. AFAD gibi çok güçlü bir organizasyonumuz var. Koordineli bir şekilde tüm çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

Özellikle 2003'teki Bingöl depremi ile daha sonra yaşanan Simav ve Van depremlerinde de en kısa sürede gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Yılmaz, "Hükümet olarak vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Afet yaşayan vatandaşlarımız için tüm gayretlerimizi sarf etmeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan Yılmaz'a ziyaretlerinde, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Bayer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Işık ve AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven de eşlik etti.

Kaynak: AA