GDO'lu balık böyle büyüyor

FDA, genetiği değiştirilmiş somon balıklarının satışa arzını onayladı.

GDO'lu balık böyle büyüyor
AquaBounty Biyotechnologies firmasının 2012'de yaptığı başvuruyu karara bağlayan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, Beyaz Saray'ın da olumlu yaklaşımı üzerine genetiği değiştirilmiş somonların satışına izin verdiğini duyurdu. Firma büyüme hormon ve antifiriz geni eklenmiş GDO'lu somon balıklarını ABD ve Kanada'da kurduğu dev tanklarda üretip iç ve dış pazarlara satıyor.

DERİN DONDURUCUDA BİLE İKİ KAT BÜYÜYOR

ABD'li firmasının soğuk mevsimlerde de yetişmesi için genetik yapısına müdahale ederek elde ettiği GDO'lu somonların ihracatına başlandığı duyuruldu. Yaratılışına müdahale edilmiş yeni balıklar lezzet, renk açısından tabiî olandan ayırt edilemiyor. Etiketlenmeden satılacak olan balıklar, Amerikalı bilim çevrelerini tedirgin etti. Hızlı büyüyen GDO'lu somonlar derin dondurucuda bile iki katına çıkıyor.

ÖZEL BİR ETİKETLEME YAPILMAYACAK

Eklenen büyüme hormonu sayesinde tabiî olanlara oranla aynı zamanda iki kat daha hızlı büyüyen yeni GDO'lu somonlar, derin dondurucuda bekletilirken bile iki katına çıkıyor. Ekstra hormonlarla hızla büyütülen bu balıklar, tabiî sürecinde yetişmiş balıklarla aynı şekilde piyasaya sürülecek. Özel bir etiketlenme yapılmayacağı duyuruldu.


GDO'lu balık böyle büyüyor

İNSAN TÜKETİMİNE İLK ONAY

FDA'nın bu onayı GDO'lu balıkların insan tüketimine yönelik ilk izni olarak tarihe geçti. Bu yeni karar sayesinde pek çok GDO'lu ürünün arzının artması bekleniyor.

BÜYÜME HORMONU VE ANTİFİRİZ GENİ EKLENDİ

‘Salmo salar' adıyla bilinen Atlantik Somonu'na bitoteknoloji yoluyla Chinook salmon (Oncorhynchus tshawytscha) büyüme hormon geni ve ocean pout (mutton fish, Zoarces americanus) antifiriz geni transfer edildi. Bu yeni tekniğe ‘sisgenik' adı veriliyor. Yeni transgenik somon lezzet, renk, vitamin, mineral, yağ asidi, mineral ve diğer bileşenlerce normal somondan herhangi bir fark göstermediği, tek farkın hızlı büyüme olduğu iddia edildi.

Kaynak : Yenisöz