Eşlerinin Çarpraz Böbrek Nakliyle Hayata Tutundular

Antalya’da 36 yaşındaki Meltem İkiz ile 29 yaşındaki Eylem Demirkol, eşlerinin çapraz nakliyle yeniden hayata tutundular.

Eşlerinin Çarpraz Böbrek Nakliyle Hayata Tutundular
Böbrek yetmezliği teşhisiyle Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’ne başvuran ve uygun verici bulamayan 29 yaşındaki Eylem Demirkol ile 36 yaşındaki Meltem İkiz, eşlerinin çapraz nakili kabul etmesiyle böbrek nakli oldu. 13 yıl kadavradan böbrek bekleyen ve yıllardır diyalizle yaşayan Meltem İkiz, böbrek yetmezliğiyle yeni tanışan Eylem Demirkol’un eşi Umut Demirkol’dan aldığı böbrekle yeniden yaşama tutundu. Meltem İkiz’in yıllardır verdiği yaşam mücadelesinde böbreği uygun olmadığı için ona yeniden can katamayan eşi Ahmet İkiz de Eylem Demirkol’a böbreğini vererek yeni hayatlarına yelken açtı.

AKRABA EVLİLİĞİ BÖBREK HASTALIĞIMA SEBEP OLDU

Hatay’ın Antakya İlçesi’nden gelen 29 yaşındaki ev hanımı Eylem Demirkol kendisine yaklaşık 1 buçuk yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu belirterek, “Annem ve babam akraba evliliği yapmış. Babam, annemin halasının oğlu. Ancak akraba evliliği ne yazık ki böbrek hastalığıma sebep oldu. Aslında böbrekle ilgili bir sıkıntım yoktu. İdrarım bile gayet normaldi. Ama bir gün ayaklarımda ağrı hissettim fizik tedaviye gittim. Fizik tedavide kan tahlili yapıldı ve rahatsızlığımın böbreğimden kaynaklandığı tespit edildi” dedi.

HALA DİYALİZE GİRECEĞİMİ SANIYORUM

İçel’den nakil olmak için umutla Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’ne başvurduklarını söyleyen 36 yaşındaki ev hanımı Meltem İkiz ise; “14 yıl önce böbrek rahatsızlığımı öğrendim. 13 buçuk yıl diyalize girdim. En zoru da sürekli bir yere bağlı kalmaktı. 4 saatlik bir zaman diliminde haftada 3 kere diyalize giriyordum. Diyalizden geldikten sonra çok yorgun oluyordum ve hala memlekete gidince diyalize gireceğim gibi hissediyorum” diye konuştu.

13 YIL KADAVRADAN NAKİL BEKLEDİM

Organ nakli olabileceğimi bildiğini ancak uyumlu verici bulamadığı için kadavradan nakil olmayı beklediğini söyleyen Meltem İkiz, “Yaklaşık 13 yıl listeden kadavra gelmesini bekledim. Umutlarımızın tükendiği noktada buraya başvurduk. Tahlil ve işlemleri yaptırdıktan yaklaşık 1 ay sonra hastaneye çağrıldık. Nakil için hazırlandık. Nakilin ardından ailemize yeni iki ferdin daha katıldığı hissettik. Bu, gerçekten çok farklı bir duygu. Anlatmak çok zor” şeklinde konuştu.

EŞİME BEN CAN KATAMADIM AMA BEN BUNA VESİLE OLDUM

Eylem Demirkol’un eşi 34 yaşındaki bekçilik yapan Umut Demirkol, eşinin hastalığını öğrendiğinde neler yaşadığını şu sözlerle anlattı: “Eşimin hastalığını öğrendiğimde ne hissedeceğimi bilemedim. İlk aklıma gelen bunu nasıl çözebilirim oldu. Sürekli çözümler ürettim. Ben böbreğimi vermek istedim ama olmadı. Ancak çapraz nakil olabileceğimiz söylendi. Şükürler olsun ki nasibimizde İkiz ailesi varmış. Onların 13 yıldır süren mücadelelerinin ilacı da bizdeymiş. Eşime ben can katamadım ama en azından buna vesile oldum” dedi.

ARTIK AKRABA OLDUK

Meltem İkiz’in eşi 33 yaşındaki fotoğrafçı Ahmet İkiz, evlendiklerinde eşinin böbrek hastası olduğunu ve diyaliz nedeniyle çocuk sahibi olmadıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Biz, her şeyi göze alarak evlendik. Günah diye organ bağışında bulunmuyorlar ama birine hayat verebilmek dünyadaki en güzel şey. Hayatta hiçbir şey imkânsız değildir. Biz normal nakil olamadık ama çapraz nakille yeniden hayatımıza döndük. Artık biz bir akraba olduk ve sürekli görüşeceğiz. Aramızda bir kan bağı var.”

ÇAPRAZ NAKİLLE PEK ÇOK KİŞİ SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR

Gerçekleştirilen nakille ilgili konuşan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş; “Çapraz nakille birçok böbrek hastasına yeni hayat verebiliyor. Organ naklinde uygun vericileri olan hastalar, şanslı hastalardır. Çapraz nakilde; kan grupları kendi hastalarına uymayan hastalar, aynı şekildeki diğer hastalarla organ bağışı yaparak sağlıklarına kavuşabilirler. Vericilerin uygunluğundan sonraki en önemli aşama yapılan ameliyatların başarısıdır. Bu hastalarımızda başarılı geçen organ nakli ameliyatlarından sonra sağlıklarına kavuştular” dedi.

Kaynak: İHA