Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Müjdesi!

Yayımlanan yürürlüğe giren, satışları veya iş hâsılatı 1 milyon lirayı aşan mükellefler 1 Nisan 2016, 500 bin-1 milyon lira olanlar 1 Temmuz 2016, 150-500 bin lira olanlar 1 Ekim 2016, 150 bin liradan az olan mükellefler ise 1 Ocak 2017’den itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanabilecek.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Müjdesi!
Maliye Bakanlığının konuya ilişkin "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayımlandı. Milas Vergi Dairesi Müdürü Fırat Altan, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili bilgi verdi.

Ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, "yeni nesil ödeme kaydedici cihazları" kullanma mecburiyetinin başlama tarihleri, 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hâsılatı dikkate alınarak yeniden belirlendiği bildirildi.

Taslak kapsamında 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hâsılatı, 1 milyon lirayı aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon liradan 500 bin liraya kadar olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden, 500 bin lira ile 150 bin lira arasında olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 bin liradan az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlıyor. İsteyen kişiler, bu tarihlerden önce de Maliye Bakanlığınca onaylanmış cihazları kullanma imkânı bulabilecek.

Konuyla ilgili olarak konuşan Milas Vergi Dairesi Müdürü Fırat Altan, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların yayımlanarak yürürlüğe girdiğinin müjdesini vererek; "Bilgisayar Bağlantılı Ödeme Kaydedici Cihazları" kullanan mükellefler için yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin başlama tarihi bu tür cihazların, aynı veya şube şeklindeki işyerlerinde çok sayıda kullanılıyor olmaları, birbirleri ile olduğu kadar değişik çevre birimleri ile de entegre olacak şekilde kullanılmaları, farklı teknik özelliklere sahip olmaları gibi nedenlerle ve bu cihazların kullanıldığı işyerlerinin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz sistemine en uygun şekilde entegrasyonunu sağlamak amacıyla, yıllık satış ve gayri safi iş hasılatı tutarlarına bağlı olmaksızın 1 Ocak 2017 olarak belirlendi.

Daha önce basit bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin bu mecburiyetleri 1 Ocak 2016 olarak tespit edilmişti. Mükellefler, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine tabi mevcut ödeme kaydedici cihazlarını belirtilen tarihleri geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilecek” dedi.

Altan, yeni nesil ödeme cihazlarının gelmesiyle beraber eski cihazların hurdaya ayrılacağına vurgu yaparak; “Tebliğin yayım tarihinden geçerli olmak üzere, belirtilen tarihlerden önce mali hafızaları dolan mevcut ödeme kaydedici cihazlara yeni mali hafıza takılmayacak ve cihaz Bakanlıkça yayımlanan Genel Tebliğlerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hurdaya ayrılacak. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirebilecek” diye konuştu.

ESKİ CİHAZLAR HURDAYA

Yeni kullanıma başlayacak olan cihazların, tarihlerini bildiren Altan; “Bu yıl içinde işe başlayan ya da başlayacak mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanım mecburiyeti 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlıyor. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin söz konusu cihazları kullanma mecburiyeti, işe başlangıç tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde geçerli olacak. 3100 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf tutulanların, muafiyetlerinin devamı süresince Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmuyor. Söz konusu kanun ile ilgili mevzuata göre ihtiyari olarak sinema giriş bileti, yolcu taşıma bileti düzenleyen veya faaliyetlerinde ihtiyari olarak ödeme kaydedici cihaz kullanmak isteyen mükellefler, belirlenen sürelerden sonra ödeme kaydedici cihaz kullanmayı tercih edecek olmaları halinde, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde olacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA