Soma Davası Ara Karar Duruşmasında Sanık Avukatların Talepleri Dinlendi

Soma davasının ara karar duruşmasında mahkeme, sanık avukatların taleplerini dinledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Eynez Maden Ocağı’nda 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza duruşması devam ediyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ara karar duruşmasında mahkeme, sanık avukatların da taleplerini dinledi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin, yaptığı savunmasında "Biz ısrarla o ocakta U3 bölgesiyle ilgili bir rapor hazırlanmasını istedik. Raporun hazırlanmadığını görünce kendimiz hazırladık. Bir üniversitenin öğretim görevlisi tarafından rapor hazırlandı" dedi.

Raporu mahkemeye veren Çekin, mahkemenin açtığı raporda yer alan resimlerdeki görseller üzerinden savunmasına devam etti. Bir üniversiteden özel bir cihazla inceleme yaptıklarını söyleyen Çekin, cihazla yapılan incelemelerde ocakta bir kömür yangınının olmadığını savundu. Madenin Park Teknik döneminden daha iyi bir konuma getirildiğini iddia eden Çekin, "Bu ocak Park Teknik’ten daha iyi konuma getirilmiştir. Bu ocak için Park Teknik döneminden beri yangın çıktığı söyleniyor. Sorun ocakta değil. Park Tekniğin kömür çıkarma yöntemlerinde. Park Teknik nerede o yöntemi kullanırsa yangın çıkar" diye konuştu.

Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı’nın sanıkları birbirine düşürmeye çalıştığını iddia eden Çekin, "Kozağaçlı, fitne çıkarıp sanıkları birbirine düşürmeye çalışıyor. Ama başarılı olamıyor. Çünkü sanıkların ihlalle ilgili bir durumu söz konusu değil" dedi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın davayla ilgili olarak illiyet bağının bulunmadığını savunan Çekin, "Müvekkilim hiçbir illiyet bağı kurulmadan 2 seneye yakın süredir tutuklu bulunuyor. Sadece yönetim kurulu başkanı olması sebebiyle. Ondan önce de yönetim kurulu başkanları vardı. Onlarla ilgili de bir işlem yapılması gerekir. Bu nedenle müvekkilimin tahliyesini ya da tutukluluğuna alternatif bir şekilde devam etmesini talep ediyoruz" dedi.

"BİLİRKİŞİ DE DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ OLMASIN"

İşletme Müdür Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak, bir sonraki celseye kadar maden ocağında mutlaka keşif yapılması gerektiğini belirtti.

Koçyiğit, oluşturulacak heyette Dokuz Eylül Üniversitesi’nden herhangi bir profesörün yer almaması gerektiğini belirterek, "Çünkü 9 Eylül Üniversitesi soruşturma süresinin kurumsal olarak bilirkişisidir. Böyle bir niteliği varken, üniversiteden seçilecek bir hocanın bu sürece dahil edilmesini istemiyoruz. Böylelikle yargılamanın daha objektif olacağını düşünüyorum" dedi.

Koçyiğit, Zonguldak gibi bölgelerden deneyimli kişilerin getirilerek yargılamanın bir sonraki celseye kadar maden ocağında ön keşif yapılması isteminde bulunarak, sanık Akın Çelik için adli kontrol şartlı olarak tahliye talebinde bulundu.

Diğer sanık avukatlarının da taleplerini alan mahkeme, ara karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.
Kaynak: İHA