'Ertuğrul 1890' Filminin Galası Yapıldı

Japonya ile Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890"ın galası yapıldı.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ndeki (PSM) galaya katılan filmin Türkiye'de uygulayıcı yapımcılığını üstlenen Böcek Yapım'ın kurucusu Ömer Faruk Sorak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar gerçekleştirdikleri uluslararası çalışmalar arasında en büyük projenin bu film olduğunu belirtti.

Sorak, filmin uzun yıllar önce yaşanmış bir faciadan yola çıkarak daha yakın bir zamanda yaşanmış bir dostluk hikayesi ile harmanlandığına işaret ederek, "Türkiye dışında, yabancı birinin gözünden Türk insanını ve ona olan dostluğu görmek ve bunu film haline getiren bir proje içinde bulunmak, bizim için çok heyecan verici" dedi.

Filmin prodüksiyonunun, Türk film sektöründe çalışanların, dünya standartlarına sahip yetenekleriyle oluştuğuna dikkati çeken Sorak, gelecekte özellikle uluslararası projelere imza atmak için çaba göstereceklerini aktardı.

Ömer Faruk Sorak, "Dünyanın her yanında yaşayan insanların kalbine dokunan, bizden hikayeler anlatmak istiyoruz" diyerek, şunları kaydetti:

"Yerel olmadan, evrensel olunmaz. Yıllarca başka ülkelerin hikayelerini, çok kendimizinmiş gibi seyredip, haz ettiğimiz gerçeğinden hareketle, hem geçmişimizde hem bu günümüzde, çok ciddi ele alınacak, başka insanların da dikkatini çekecek hikayeler olduğunu düşünüyorum."

- Pala: "Peygamber'in asrı saadeti çekilse çok iyi olur"

Filmin senaryo ve tarih danışmanı Prof. Dr. İskender Pala, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptığı sırada "Ertuğrul" ile ilgili araştırmalar yaptığını ve yazılar yazdığını dile getirerek, proje kendisine geldiğinde sevindiğini söyledi.

Prof. Dr. Pala, filmin kendisini çok heyecanlandırdığını vurgulayarak, "Bütün meşguliyetime rağmen dedim ki Japonya bir senaryo yazdıysa, muhtemelen bunun görülmesi de lazım. Arkadaşlar, Kültür Bakanlığından gelip de bana, 'Hocam hem eski bir denizci hem bir yazar hem de bu işlerden anlayan biri olarak buna bir el atar mısınız?' dediklerinde, önce çok mutlu oldum. Başlangıçta çok sıkıntılı başladı çünkü Japonya kendine göre bir senaryo yazmış. O senaryonun Türk tarafının eksik olduğunu gördük. Senaryoyu kendilerince kurgulamışlar. Her teklifimiz pişmiş aşa su katmak gibi oldu" diye konuştu.

İskender Pala, Japonların çok anlayışlı olduklarını ve filmi profesyonelce yürütecek bir ekiple geldiğini aktararak, Türkiye'den de Böcek Yapım'ın filme büyük emek verdiğini ve iki ülkede de filmin ortaya çıkması için bütün imkanların kullanıldığını ifade etti.

Türk tarihi ve kültüründe filme yansıtılması gereken yüzlerce hikaye olduğunu kaydeden Pala, "Nice destanlarımız, efsanelerimiz, kahramanlık hikayemiz var. Her biri birer Ertuğrul gibi. Bu insanlara, özellikle gençlere kesinlikle anlatılması lazım. Kültür Bakanlığı ilk defa yapımcı kimliğiyle, çok güzel bir iş yaptı. Bundan sonra inşallah Kültür Bakanlığımızın vizyonunda, 'Türkiye'ye gerekli olan filmleri, dünya ölçeğinde, profesyonelce yapabiliriz' anlayışı yerleşmiş olur. Ondan sonra yapılacak çok film var. Barbaros, Sarıkamış, İstiklal Harbi çekilse, Hazreti Peygamber'in asrı saadeti çekilse çok iyi olur" ifadelerini kullandı.

- Ece: "Bu filmin bir parçası olmaktan çok mutluyum"

Filmin başrol oyuncularından Kenan Ece, filmin Türk, Japon dostluğu ve yerli sinema açısından çok değerli bir yapım olduğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Antalya'daki stüdyolarda çekilen, gemi batma sahneleri çok etkileyici. Bu filmin bir parçası olmaktan çok mutluyum. Japon oyuncularla çalışmak benim için başlı başına tecrübeydi. Bana çok şey kattı. İşlerini çok iyi yapmaya uğraşan, kibar, titiz, misafirperver, mükemmeliyetçi insanlar. Sette de bir iletişim problemi yaşamadık. Bunun beyaz perdeye yansıyacağını düşünüyorum."

Oyuncu Alican Yücesoy, film çekimlerinde çok güzel vakit geçirdiklerini kaydederek, "Dostluk filmi adı altında, çok nitelikli ve güzel bir sinema filmi çekildi. Duygusu çok yüksek bir film olduğunu düşünüyorum. Güzel bir iş oldu. Umarım seyirci de beğenir. Biz mutluyuz ve gururluyuz" diye konuştu.

Filmin oyuncularından Mehmet Özgür de dostluk ve barış gibi çok güzel iki duyguyu anlatmak için güzel insanların filmde bir araya geldiğini söyleyerek, "Bu iki güzel ülke arasında, güzelliği anlatmanın peşindeydik ve bunu başardığımıza inanıyoruz. Herkesin emeğine sağlık. Ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.

- Uchino: "Filmi izleyen Japonlar Türkiye'ye gelmek istiyor"

Japon oyuncu Seiyo Uchino ise filmin sadece Japonya çekimlerinde bulunduğunu belirterek, "Gala için Türkiye'ye gelmek beni çok mutlu etti. Film Japonya'da daha önce vizyona girdiği için her izleyen Japon, Türkiye'yi daha çok sevdiklerini ve gitmek istediklerini söylüyor" ifadelerine yer verdi.

Gösterim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin film hakkında kısa görüşleri izlettirildi.

Galaya, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yanı sıra sinema ve sanat dünyasından pek çok isim katıldı.

- "Ertuğrul 1890"

Oyuncu kadrosunda, Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür, Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Erkan Pekbay, Mert Aygün ve Alper Düzen ile Japon sinemasından Seiyo Uchino, Shioli Kutsuna, Naoto Takenaka, Yui Natsukawa, Toshiyuki Nagashima, Takashi Sasano, Yukiyoshi Ozawa'nın yer aldığı film 5 Aralık'ta Japonya'da gösterime girdi.

Dünya sinema tarihinin ilk Türk-Japon ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Mitsutoshi Tanaka, görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata, sanat yönetmenliğini Hakan Yarkın ve Hidefumi Hanatani üstlendi.

Filmin senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Filmin çekimleri, Japonya ve Türkiye'de 4,5 ayda tamamlandı.

Kaynak: AA