Susurluk Havzası Mercek Altında

BURSA – Bursa’da çevre konusunda önemli iyileşmeler olduğuna dikkat çeken Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Susurluk havzasında yer altı sularının azalmadığını söyledi.

Susurluk Havzası Mercek Altında
Susurluk Havzası Yönetim Heyeti toplantısı Vali Münir Karaloğlu’nun başkanlığında Çarşamba Valilik’te yapıldı. Karaloğlu, "Bursa’da son 2 yıldır çevre konusunda hem denetim, hem de yatırım konusunda çok ciddi iyileşmeler var. Çevre meselemiz her geçen gün azalıyor" dedi.

Havzanın durumu ile ilgili farklı bölgelerden sunumların yapıldığı toplantıda, havza ölçeğinde taşkın yönetim çalışmaları hakkında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Başkanlığı ve DSİ’den yetkililer konuşma yaptı. Havzada yer altı suyu kalitesinin tarımsal ve endüstriyel arazi kullanımı dolayısıyla düştüğü belirtilerek, tarımsal sulamada modern yöntemlere geçilmesi, çiftçilerin sağlıklı sulama yöntemleri ile ilgili bilgilendirilmesi, endüstriyel faaliyetlerin sıkı şekilde denetlenmesi ve atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi gerektiği gibi çözüm teklifleri değerlendirmeye alındı.

Toplantıda konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, Susurluk havzasının daha verimli hale getirilebilmesi için çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, Bugün tartıştığımız iki konu da önemli. Hem bölgedeki taşkın korumayla ilgili çalışmalar, hem de yer altı sularımızın genel durumu. Bursa’da sanayinin fazla yer altı suyu kullanması dolayısıyla yer altı suyunun azaldığıyla ilgili spekülasyonlar vardı. Havzadaki yer altı suyunun miktarının gerçekten çok mu azaldığı, seviyemizin ne olduğunu görmek istedik. Gördük ki çok endişe edilecek bir azalma yok. Ama kirlilikte Bursa ovasının ağır metaller bakımından diğer bölgelerden daha kirli olduğunu söyleyebiliriz. Onun da sebepleri var; birinci sebebi bilinçsiz tarım ve gübre kullanımı. İkincisi de sanayinin atıklarından alıcı ortama verilen atıkların bir şekilde yer altı sularına katılması. Bunların hepsinin çözümü var. Bu toplantı salonundaki her kurum üzerine düşen görevi yapacak. Fotoğrafı ortaya koyup, herkes kendi sorumluluğunu alıp bu sorunları azaltmaya çalışacak. Tarım İl Müdürlüğü çiftçisini daha bilinçli gübre kullandırma konusunda bilinçlendirecek. Çevre İl Müdürlüğü, BUSKİ Genel Müdürlüğü de sanayinin atıklarının hem bertarafı hem de kontrolsüz deşarjı konusunda yaptıkları çalışmaları arttıracaklar. Bu sorunların azalmış olmasını görmek lazım. Bursa’da son 2 yıldır çevre konusunda hem denetim hem de yatırım konusunda çok ciddi iyileşmeler var. Çevre ile ilgili problemimiz azalıyor, önemli olan budur. Şu anda devam eden Büyükşehir Belediyemizin BUSKİ eliyle yürüttüğü yatırımlar sonuçlandığında biz Nilüfer Çayının bir defa geçmişle hiç mukayese edilmeyecek kadar iyi bir duruma geleceğini bugünden görüyoruz. O bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi. İnşallah Nilüfer Çayının gelecekte çok daha temiz aktığını hep beraber bu şehir görecek diye temenni ediyorum. Ben sunum yapan arkadaşlara ve katılımcılara teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kaynak: İHA