Rusya Krizi Yerli Tatilciye Yarayacak

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Üyesi Ülkay Atmaca, Rusya ile yaşanan krizin turizme etkisini değerlendirirken, "Yapılacak kampanyalar mutlaka yerli turistin avantajına olacaktır" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Atmaca, turizm sektörünün ana pazarı olan Rusya ile yaşanan krizden sonra yerli turistin daha önemli hale geldiğini söyledi.

Yılbaşında otellerde yüksek doluluk oranları beklemediklerini ifade eden Atmaca, "Ancak belirli marka ve programı iyi olan oteller yılbaşında dolacaktır. Otellerin hazırladığı programın içeriği ve fiyatı çok etkili olacak. Takip ettiğim kadarıyla çok yoğun bir talep yok" ifadesini kullandı.

Rusya ile yaşanan krizin etkisinin yeni yeni yüzünü göstermeye başladığını anlatan Atmaca, "Rus turist sayısı sıfıra düştü ve Rusya hükümetinin tek taraflı aldığı vize uygulaması nedeniyle bu ülkeye seyahat edecek Türk sayısı da çok düştü. Dolayısıyla 3 haftada çok fazla hissedilmemiş olsa da yakın zaman da Rusya krizinin etkilerini yoğun ve etkili şekilde hissedeceğiz. Bu etki sadece konaklama ya da seyahat anlamında değil, bu sektörlere hizmet veren 50'den fazla iş alanını da etkileyecek ve bir domino taşı gibi büyüyecek. İstihdam her geçen gün azalıyor, işletmeler personel azaltmaya gidiyor" dedi.

Atmaca, yılbaşında Antalya’da otellerin doluluk oranlarının önceki yıllara göre daha az olacağını belirterek, "Çünkü az da olsa Rus pazarı yolcusu bu yılbaşında yok. Yılbaşında program yapan tesisler dolu olur diye düşünüyorum. Son yıllarda iç pazardaki dengeler yerine oturmuştu. Yerli turist her zaman konaklama sektörü için önemli olmuştu. 2016'da daha bir önemli hale geldi. Türkiye’de seyahat eden yolcu sayısı ve dönemleri belli. Yapacağımız kampanyalar ile bu sayı mutlaka artacaktır. Yapılacak kampanyalar mutlaka yerli turistin avantajına olacaktır" diye konuştu.

Rusya pazarının çok hızlı hareket edebilen bir pazar olduğunu ifade eden Atmaca, bu pazara dönüşün sağlanması gerektiğini söyledi.

- Dört turistten biri Alman

Bu yılın 11 ayında 11 milyon 213 bin 101 turistin ziyaret ettiği Antalya'ya gelen her dört turistin biri Alman. Ocak-kasım döneminde Antalya'yı 3 milyon 89 bin 121 Alman gelirken, bunu 2 milyon 834 bin 967 kişiyle Ruslar, 497 bin 6201 kişiyle de Hollandalılar takip etti.

Söz konusu dönemde kente İngiltere'den 457 bin 808 kişi, İsveç'ten 334 bin 874  kişi, Ukrayna'dan 316 bin 972 kişi, Kazakistan'dan 268 bin 367 kişi, Belçika'dan 241 bin 196 kişi, Polonya'dan 240 bin 607  kişi, Danimarka'dan ise 217 bin 554 kişi geldi.

Kaynak: AA