Gökçeada'da Enerji Nakil Hattı Yenileniyor

Çanakkale’nin Gökçeada İlçesine, ana karadan deniz altından geçerek adaya ulaşan elektrik kablosunun yenileme çalışmaları başladı. Pazartesi günü yaşanan arıza nedeniyle jeneratörlerle enerji sağlanan Gökçeada’yı elektriğe kavuşturacak 2 gemi Storm Knight ve Garganey kablo döşeme çalışmalarını sürdürüyor.

Gökçeada'da Enerji Nakil Hattı Yenileniyor
21 Aralık Pazartesi günü anakaradan Gökçeada’ya ulaşan enerji hattı, deniz altında meydana gelen arıza nedeniyle kopmuştu. Gökçeada’ya daha önce hazırlanan 6 jeneratörden elektrik sağlanmış, ardından da onarım için girişimler başlamıştı. Denizin altındaki enerji hattında meydana gelen arızayı onarmak için 20 metre uzunluğundaki kablo gemisi Storm Knight ve 40 metre uzunluğundaki Garganey isimli gemi bölgeye çağrıldı. Gökçeada Kefaloz mevkiine ulaşan gemiler, bu gün onarım çalışmalarına başladı.

Anakaradan Gökçeada’ya, denizin altından gelen yaklaşık 2 kilometrelik enerji hattı yenilenecek. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, Gökçeada’ya yeniden elektrik verilecek.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, enerji hattıyla ilgili olarak uzun yıllardır problem yaşandığını söyledi.

Çetin, “Kuzey Ege’nin incisi Gökçeada’yı, turizmi ve doğa sporları, organik tarımı ile konuşmamız gerekirken, bugün anakaradan, denizin altından gelen enerji hattının defalarca kopması sonucunda uzun süreli elektrik kesintisi gibi bir problemi konuşuyor olmazım utanç verici bir durum. Gökçeada’da mevcut hava koşulları da çok uygun. Bu kadar uygun koşullarda bile bu hat patlak verdi. Bir süredir elektrik kesintisi yaşıyoruz ve bunun 2-3 gün daha devam etmesi bekleniyor. Bu süreç içerisinde Gökçeada’yı jeneratörler ile beslemeye çalışıyoruz ve günlük 8-10 ton arasında mazot sarfiyatımız var. Gökçeada, anakaradan 14 mil uzaklıkta ve Türkiye’nin en Batısı’nda. 21. Yüzyılda bu koşullarda yaşıyor olmamız ve bu problemlere ivedi şekilde çözüm bulamayışımız düşündürücü. Bu konuda bütün yetkililerden, Gökçeada’da yaşayan nüfusun olmazsa olmaz temel sorunlarının çözümü konusunda daha hızlı hareket etmelerini istiyoruz. Bundan sonra umut ediyoruz böyle bir elektrik kesintisi ile karşılaşmayız” dedi.

Kaynak: İHA