ELDER Genel Sekreteri Yüksel Açıklaması

"2016'da elektrik dağıtım sektöründe toplam 3 milyar, orta vadedeyse 15 milyar lira yatırım yapılmasını öngörüyoruz"

ANKARA - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, 2016'da elektrik dağıtım sektöründe 3 milyar lira, 5 yıllık orta vadedeyse toplam 15 milyar lira yatırım yapılabileceğini belirtti.

Yüksel, ELDER'de Genel Merkezi'nde, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yöneticileriyle görüşmesinde, elektrik dağıtım sektörü ile ilgili yaptığı teknik sunumun ardından soruları yanıtladı. Yüksel, beş yıllık tarife dönemindeki yatırım ihtiyaçlarına değinerek, şöyle konuştu:

"Özelleştirmelerin miladını 2009-2010 alırsak, o tarihten bu zamana kadar meskene yönelik elektrik fiyatları o güne göre düştü. Dağıtım bedeli de düştü. Yatırım bütçeleriyse 10 misli arttı. Reel bazdaki artış beşe katlandı. Reel personel ücretlerinde de bir artış oldu, daha nitelikli çalışana daha fazla bir ücret ödeniyor artık sektörde. Buna karşın, 2016'da elektrik dağıtım sektöründe toplam 3 milyar orta vadedeyse 15 milyar  lira yatırım yapılmasını öngörüyoruz."

Yüksel, ELDER'in koordinatörlüğünde yürütülen "Türkiye'nin Akıllı Şebekeler Yol Haritası" isimli bir Ar-Ge projesine başladıklarını da ifade ederek, "2017'nin sonunda Türkiye'deki dağıtım şebekesindeki yatırımların akıllı şebekeyle ilgili akıllı sayaç hariç tutulmak üzere tüm şirketler bazında tamamlanacağını düşünüyorum" dedi

Elektrik kesintilerinin başlıca nedeninin altyapı değişikliği olduğunu belirten Yüksel, 2016'da elektrik fiyatlarındaki artış oranına ilişkin ısrarlı sorular üzerine, "Bu konuda siyasi iradenin belirleyici olacağı " karşılığını verdi.
Kaynak: AA