Toplantının Konuğu TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin Oldu

İzmir Ticaret Odası Aralık ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclis toplantısına konuk olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı (TUBİTAK) Arif Ergin, İzmir’e genel olarak sağlanan maddi desteğin iyi bir rakam olduğunu belirtirken, bundan sonra ise bilim ve teknolojiye harcanan paranın nasıl geri dönüşü olacağını araştıracaklarını söyledi.

Toplantının Konuğu TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin Oldu
Günümüzde tıbbi cihazlar başta olmak üzere sağlık ve enerji sektöründeki atılımların katma değerinin çok daha yüksek olduğunu gördüklerini belirten Ergin, “Türkiye olarak enerji ve sağlık konusunda da ciddi bir basamak çıkmamız lazım. TÜBİTAK bu konularda daha fazla destek verecek" diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Aralık ayı meclis toplantısına konuk olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, şunları söyledi:

“Bilim ve teknolojiye harcanan para bizim hayat kalitemizi ne kadar artırıyor bunu değerlendirmek lazım. Çok hızlı büyüyen çocuklarda bile bel ağrısı ve kaslarda sıkıntı gibi bir şeyler görülüyorsa TUBİTAK’ta çok hızlı büyürse bu semptomları görmek mümkün olur. İşte bizim destek paketlerimiz var. 4 sene öncesine kadar bilim ve teknoloji bakanlığı olmayan bir ülkede yaşıyorduk. AR-GE destek mekanizmaları bundan sonra paranın yararını görebileceğiz şekilde görme zorunluluğumuz var.”

“İZMİR’E DESTEK FAZLASIYLA YAPILMIŞ”

İzmir’e üç koldan yıl içinde bilim ve teknoloji için destek verildiğini belirten Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de üniversitelerde araştırmaya 294.5 milyon TL İzmir’e destek verilmiş. Teknolojide özel sektörü desteklediğimiz alanda ise 231.4 milyon TL verildi.

Burslarla öğrenci odaklı desteklerde de ise 41.6 milyon TL destek görüyorum. İzmir’e güzel yatırım yapılmış. Gelecek beş yılda kapatmamız gereken açık bu harcanan para ile ne kadar dönüş yapıldı bilmiyoruz. İşte bunu bulacağız bundan sonra. Üniversitelerde AR-GE yapabiliyorsanız TÜBİTAK’tan 11 koldan destek alabiliyorsunuz. TUBİTAK olarak AR-GE boyutundan ticari boyuta kadar süren sürede destek oluyoruz.”

Destek ile fonlamayı birbirlerine karıştırmamak gerektiğini belirten Arif Ergin, “Sanayici ve girişimcinin aldığı destekle fonlama değil teşvik mekanizması oluyor. TUBİTAK’tan istersin 10 TL sana verir 6 TL. Burada fonlama yok destek var teşvik var” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, bugün çok önemli ve değerli bir konuğu Oda ve İzmir’de ağırladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBİTAK’ın başarılı Başkanı Sayın Arif Ergin’i bugün Odamızda ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. 3’üncü bin yılla birlikte ekonominin dinamikleri ve kuralları da değişiyor.”

“İNOVASYON YARATMAMIZ GEREKİYOR”

Rekabet içinde inovasyon oluşturmanın önemine değinen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok sert olan küresel rekabetin içinde artık kol gücü ile değil beyin gücü ile çalışan öne geçebiliyor. Çünkü mutlaka sizden daha ucuz üretip, daha ucuz satan birileri çıkıyor. O zaman inovasyon yaratmanız gerekiyor. Bu yüzden tüm ekonomiler inovasyon oluşturarak büyüme hedefliyor. İnovasyonu da ancak girişimciler sağlayabilir. Eskiden, ’Bu da olur mu’ dediğimiz bir çok şey artık günlük hayatın bir parçası. Artık, hayal etmenin sınırı yok."

Girişimcilik denilince hepimizin aklına “yenilik, fırsat, risk, icat gibi kavramların geldiğini anlatan Demirtaş, şunları söyledi: "İTO olarak bu sürecin farkındayız. Bilgi ve bilimin, teknolojinin, inovatif fikirlerin desteklenmesi bilincindeyiz. Üyelerimizi, girişimcilerimizi Ar-Ge ve inovasyona yönlendiriyoruz. 2015 yılı başında Girişimcilik ve Meslekleri Geliştirme Şefliği kurduk. Sene başından bu yana, uzmanlarımız girişimcilerimize danışmanlık hizmeti veriyor. Kamu kurumları ve özel sektörde, konusunda başarı göstermiş kişilerin konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme toplantılarını sıkça düzenliyoruz. Şubat ayında düzenlediğimiz toplantımızda da TÜBİTAK’tan bu konuda destek almıştık.”

Oda bünyelerinde iş melekleri ve Mentör ağı kurduklarını belirten Demirtaş, amaçlarının girişimcilerle ihtiyaçları doğrultusunda yatırımcılar ve mentörleri buluşturma olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA