Şizofrenide Travma Terapisi Açıklaması Emdr

EMDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, anksiyete, depresyon, fobi gibi birçok hastalıkta kullanılan ve Travma Sonrası Stres Bozukluğunda travmatik anıları etkisizleştiren bir terapi yöntemi olan EMDR’nin şizofreni hastalığının tedavisinde de kullanıldığını söyledi.

Şizofrenide Travma Terapisi Açıklaması Emdr
Öztanrıöver, yaptığı açıklamada, genellikle travma odaklı terapi yaklaşımı olan EMDR’nin (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) 1987’den bu yana kullanıldığını belirtti.

Şizofreni hastalığının, toplumda yanlış bilinen, damgalama ve toplumsal ayrımcılığa en çok maruz kalan hastalıklardan biri olduğunu belirten Öztanrıöver, şöyle konuştu:

"Düşüncelerde, algıda, duygulanımda bozulmaya, davranış ve sosyal alanda yetersizliğe yol açan ve eğer tedavi edilmezse yeti yitimiyle sonlanan bir hastalıktır. Şizofrenisi olan biri sesler duyabilir, birilerinin zarar vereceğine inanabilir, duygusal açıdan küntleşebilir, soyutlama yeteneği bozulabilir ve sosyal alandan geri çekilebilir. Genetik yönü güçlüdür. Ancak son yapılan araştırmalarda şizofreninin, çocukluk çağı travmaları ile yakından ilişkili olduğu gösterilmiştir. Şizofrenideki çocukluk çağı travmaları; cinsel, fiziksel, duygusal istismarlar veya ihmal olabilir. Doğrudan travmaya maruz kalmak kadar, sadece tanığı olmak da travmaya yol açabilir. Şizofrenide ilaç tedavisi, ilk seçenektir. Ancak hastaların yüzde 20-40 kadarı tedaviye yanıt vermemektedir. Bu yüzden şizofrenide, dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilaç tedavisinin yanı sıra gerek bireysel gerekse grup terapileri başarıyla kullanılmaktadır. Terapi sonucunda hastanın işlevselliği, sosyal hayatla ve kendiyle ilişkisinde (özsaygısı-özdeğer-özsevgi artışı gibi) olumlu değişmeler görülmektedir. EMDR terapisi, kişinin içsel kaynaklarını güçlendirir, sosyal performansını ve yaşam kalitesini yükseltir. Şizofrenide EMDR dışında Psikoeğitim, Destekleyici Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapiler ve Aile Terapisi de kullanılmaktadır. Ayrıca spor etkinlikleri, dans, resim, müzik, tiyatro, sanat terapileri gibi ergoterapi yaklaşımları da hastalığın seyrini olumlu yönde etkilemektedir. Aksaray TRSM’de halen şizofreni hastalarının oynadığı ’Ben de varım’ adlı tiyatro projesi başarıyla sürdürülmektedir."
Kaynak: İHA