Olaylı 'Kubilay' Anması Açıklaması 7 Gözaltı

İzmir Menemen’de 85 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anma töreninde pankart açan 7 kişi gözaltına alındı.

Olaylı 'Kubilay' Anması Açıklaması 7 Gözaltı
50 yıldır Menemen Belediye Başkanlığı tarafından Şehit Asteğmen Kubilayı anma töreninde yapılan konuşma, bu yıl yönetmelik gereği Menemen Kaymakamlığı tarafından kaldırılırken, kürsüde ilk defa konuşamayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de durumu “ideolojik” olarak yorumladı. Tören alanına gelen vatandaşlar “Hepimiz Tahir’iz susturmakla bitmeyiz” sloganları attı. Anma törenini ilk etapta yalnızca Anadolu Ajansı ve TRT tarafından takip edileceği duyurulurken, daha sonra tüm basın mensuplarının tören alanına alınacağı açıklandı. Tören alanında pankart açan 7 kişi ise tören bitiminde gözaltına alındı.

TÖREN ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ

Şehit Asteğmen Kubilayı anma törenine, İzmir Valisi Mustafa Toprak, eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, Ege Ordusu Komutanı Abdullah Recep, Menemen Kaymakamı Gülihsan Yiğit, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Kubilay’ın ailesi, askeri erkan, sivil toplum örgütleri üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yıldıztepe’de düzenlenen anma töreni öncesinde protokol üyeleri ve törene katılanlar, Türk bayrakları ile sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı.

“BURADA KONUŞMAYACAĞIM DA NEREDE İDEOLOJİK KONUŞACAĞIM?”

Bu yıl ilk defa konuşma yapamayan Menemen Belediye Başkanı konu ile ilgili, “Yanlış bir karar. Çok üzüntülüyüm. Bu kürsü demek Atatürk demek, Atatürkçü düşünce demek, vatan demek, bayrak demek. En azından basına konan yasak kalktı. Basın özgürlüğü adına çok sevindim. İnşallah o özgürlüğü seneye biz de devlet büyüklerimizden Menemen Belediye Başkanlığı adına istiyoruz. Özgürlüğümüzü tekrar istiyoruz. Yasaklanma nedeni ideolojik. Böyle demiyorlar ama çok ideolojik konuştuğumuz için yasaklandığı söylendi, yazılı bir emir yok. Bu olay iki vatandaşın birbirini öldürmesi hadisesi değildir. Bu olay, cumhuriyete yapılan ilk saldırılardan bir tanesidir. Olayın kendisi ideolojiktir. Seçilmiş bir insan olarak buradan ideolojik konuşmayacağım da nerede ideolojik konuşacağım?”

7 GÖZALTI

İstiklal Marşının okunması ile başlayan tören, Menemen Kaymakamlığı, Ege Ordusu Garnizon Komutanlığı ve Menemen Belediye Başkanlığı çelenklerinin Şehit Asteğmen Kubilay Anıtına sunulması ile devam etti. Töreni dolduran vatandaşlar “Hepimiz Tahir’iz susturmakla bitmeyiz” sloganları atarken, kalabalık içinde açılan pankart nedeniyle arbede yaşandı. Pankartı açan 7 kişinin tören bitiminde gözaltına alındığı öğrenildi.

ŞEHİTLİĞE KARANFİL BIRAKTILAR

Törende Topçu Üsteğmen Volkan Bölükbaş konuşma yaparken, Menemen’de öğrenim gören öğrenciler şiir okudu. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Kubilay Koşusunda dereceye giren sporculara ödül takdim edildi. Anma töreni, Menemen Kaymakamlığı, Ege Ordusu Garnizon Komutanlığı ve Menemen Belediye Başkanlığı tarafından anı defterinin imzalanması ile devam ederken, tören protokol mensuplarının şehitliğe karanfil bırakmasıyla sona erdi.

Kaynak: İHA