Öğrencilerden Çatılardaki Buz Sarkıtlarına Çözüm

Erzurum'da 2 lise öğrencisi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış aylarında büyük tehlike yaratan buz sarkıtlarının oluşumunu engellemek amacıyla "solüsyonlu çatı sistemi" geliştirdi.

Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi son sınıf öğrencileri Kübra Dilşah Yılan ve Nergiz Üstün, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde çatılardan buz sarkıtlarının düşmesi sonucu yaşanan yaralanma ve ölüm olaylarının önüne geçmek amacıyla proje geliştirdi.

Yılan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin birçok yerinde kış aylarının çetin geçtiğini ve çatılarda buzlaşan kar kalıpları ile sarkıtların can güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Projelerinde, çatılardaki sarkıtların düşmesi sonucu yaşanan ciddi kazaların önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Yılan, şunları kaydetti:

"Bunun için öncelikle kullanılabilecek ürünler üzerinde bazı araştırmalar yaptık, bazı yöntemler belirledik. Bunların, kumlama, tuzlama, kimyasal yöntemler olduğunu gördük. Bu yöntemlerin, hem maliyetli hem de çevreye verdiği zarar dolayısıyla uygulanamayacağını düşündük ve Avrupa'da asfaltlardaki karın eritilmesinde kullanılan solüsyon uygulamasında karar kıldık."

- Çatıyı püskürtme sistemiyle donattılar

Üstün ise kullanacakları yöntemi belirledikten sonra çatılarda kar yağışı sırasında otomatik devreye girecek püskürtme sistemi üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Bunu 256 metrekarelik çatıyı modelleyip, üzerine kurdukları sensörlü püskürtme sistemiyle test ettiklerini ve başarılı sonuç aldıklarını dile getiren Üstün, şöyle devam etti:

"Model çatının üzerine kar yağışına duyarlı sensörler ve nüzullerini yerleştirdik. Kar yağması durumunda bu sensörler otomatik devreye giriyor ve solüsyonu püskürtmeye başlıyor. Her bir nüzul 28 metrekare alana solüsyon püskürtebiliyor. Solüsyon, karı eritip sıvı olarak akmasını sağlıyor. Bu sayede de kar birikmemiş oluyor. Kar birikmediği için de buz sarkıtları oluşmuyor. Akan kar suyu, solüsyon karışımlı olduğu için hiçbir şekilde buz tutmuyor. Çevreye hiçbir zararı yok. Hem maliyet hem de çevre açısından tamamen uygun ve kullanılabilir. Çok basit olarak ve çok düşük maliyetle çatılara bu sistemi kurabiliyoruz."

Üstün, 256 metrekarelik çatı için sistemin kurulum maliyetinin 630 lira olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA