'Kozmik Oda' Soruşturmasındaki Dinlemeye İlişkin Dava

Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturma kapsamında müvekkil ve avukat arasında geçen telefon konuşmalarını kaydettikleri ve CMK'ya aykırı olarak imha etmedikleri gerekçesiyle iki polis memurunun yargılanmasına devam edildi

Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturma kapsamında Avukat Süleyman Ayhan'ın, şüpheli müvekkili Y.A. ile yaptığı bazı telefon konuşmalarını kaydettikleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) aykırı olarak, imha etmedikleri gerekçesiyle 2 polis memurunun, "verileri yok etmeme" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan İbrahim Fıçıcı ile avukatı Hasan Hüseyin Tanrıverdi katıldı.

Hakim İsmail Yıldırım, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan müzekkereye cevap geldiğini bildirerek, dosyaya ekledi.

Söz alan sanık Fıçıcı, "Suçsuzum, herhangi bir kayıt, belge yoktur" dedi.

Sanık avukatı Tanrıverdi, davanın dayanağı olan ve tutanakta bildirilen belgelerin olmadığını, imha edildiğinin bildirildiğini kaydetti.

İmha edilen belgelerde müşteki avukat Süleyman Ayhan'ın ismi geçtiği ancak avukat kimliğinin belli olmadığını ileri süren Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"Müvekkillerim, avukat olduğundan şüphe bile duymamışlardır. Çünkü böyle bir şüphe olsaydı, tape kaydı olmazdı. Suç unsuru taşımayan ve katılanla yapılan görüşmelere ilişkin ses kayıtlarını içeriklerinin belirlenmesi bakımından diğer tutanakta imzası bulunan kişilerin dinlenmesini istiyoruz. Bunun yanında soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili'nin de ifadesinin alınmasını talep ediyoruz."

Hakim Yıldırım, bilgi ve görüşlerinin tesbiti bakımından tutanakta imzası bulunan zabıt katibi ile o dönem Cumhuriyet savcısı olan Yargıtay Üyesi Sadık Bayındır'ın duruşmaya çağrılmasına karar verdi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin dinlenmesi talebini reddeden Yıldırım, duruşmayı erteledi.

İddianamede, "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturmanın şüphelilerinden Y.A'nın iletişimi tespit edilirken, avukatı Süleyman Ayhan ile 2010'da yaptığı 8 telefon görüşmesinin, CMK'nın 135/3. maddesindeki "Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde alınan kayıtlar derhal yok edilir" düzenlemesine aykırı olarak kayda alındığı ve imha edilmedikleri belirtiliyor ve sanıkların "verileri yok etmeme" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: AA