LDP Genel Başkanı Toker Açıklaması

"Başkanlık sistemini savunuyorum, iyi bir sistemdir"

Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cem Toker, "Başkanlık sistemini savunuyorum, iyi bir sistemdir" dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Politik Düşünce Topluluğu'nca (PDT) SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen "Türkiye'de Demokrasinin Geleceği" konulu konferansta konuşan Toker, siyasette 20'nci yılının olduğunu söyledi.

Sadece LDP'ye üye olduğunu belirten Toker, "Dünyada inandığım tek siyasi görüş, liberal doktrin. Siyaset yapmaktan zevk alıyor muyum? Hayır ama 20 sene önce virüsü kaptık, kimse kafamıza silah dayamadı benim de bu nesle, ülkeye katkım olursa ne ala. İnandığım bu zihniyeti, doktrini, ilkeleri dile getirmeye çalışıyorum. Siyasette en zevk aldığım anlar, gençlerle beraber olduğum zaman zevk alıyorum çünkü anlarlarsa beni, söylediklerimizi, özgürlüğün, adaletin değerini gençlik, benim nesilden daha iyi anlıyor" diye konuştu.

Toker, liberalizmin bazı kesimlerce bilinmediğini ya da yanlış tanıtıldığını, bu yüzden de işinin zor olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Onun için tartışılıyor toplumda yükselen değer midir, anarşi midir, başı bozukluk mudur, vahşi kapitalizm midir, herkesin tuttuğu mudur öte yandan bir özgürlük felsefesi midir, hür dünya değerlerini savunan, hür dünyada uygulandığı zaman o ülkeleri belli bir seviyeye taşımış, refah, mutluluk getirmiş bir görüş müdür? Onun için Türkiye'de işi en zor adam biziz liberalizmi anlatmaya çalışırken."

Liberalizmle demokrasinin farklı olduğunu vurgulayan Toker, "Demokrasi aslında belli alanlarda eşitliği savunur. Eşitlik kavramı bize kaşıntı veren bir kavramdır liberallere çünkü eşitliği yakalayacağım diye bazı hak ve özgürlükleri bu sefer elinden almaya başlarsın" ifadesini kullandı.

Toker, dar bölge seçim sistemini 1994'te programa koyduklarını belirterek, "Dar bölge seçim sistemine geçilmesi, başkanlık sistemine geçilmesinden daha iyidir. Kimse sizi aldatmasın. Başkanlık sistemini savunuyorum, iyi bir sistemdir. Bu parlamenter sistemden daha iyidir bu coğrafyada ama AK Parti'nin önünüze koyduğu sistem asla ve asla başkanlık sistemi değildir" dedi.
Kaynak: AA