İş Adamı Akgündüz'ün Tutuklandığı Soruşturma

İSTANBUL - Devre mülk satışı yaptığı yatırımcıları mağdur ettiği iddiasıyla hakkında başlatılan soruşturma kapsamında "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçundan tutuklanan Fadıl Akgündüz, "çıkan haberler sonucunda projenin durduğunu ve mağduriyetlere sebep olduğunu" öne sürdü.

İstanbul Bayrampaşa'daki Caprice Gold ve Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projeleriyle ilgili birçok yatırımcıyı mağdur ettiği gerekçesiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, dün tutuklanmasına karar verilen Akgündüz'ün mahkemede yaptığı savunma ortaya çıktı.

Savunmasında hakkındaki suçlamaların tamamen ticari olaylarla ilgili olduğunu belirten Akgündüz, "İstanbul Bayrampaşa'da bizim aile şirketimizin yaptığı bir proje vardır. Dünya İslam Konferansı'nda da dünyanın ilk İslami otelini yapmış kişi olarak ödül aldım. Bu proje 7 hilal sertifikası almış bin 300 odalı bir otel. Bu otelin arsasını Caprice firması almış, proje gelirinin yüzde 20'sine tekabül eden odaları devremülk olarak satışa açmış, Nisan 2014'e kadar da bu yüzde 20'lik kısmın yüzde 17'lik kısmını satmıştır. Buradan elde edilen tüm gelirlerin, maliye müfettişliğince burada kullanıldığı ispat edilmiştir. Bu satış yüzde 17'ye ulaşmışken, medyada beni engellemeye yönelik haberler yapılmıştır. Bu haberlerle bu büyük proje 1,5 yıl önce durdu. Bu da mağduriyetlere sebep oldu" dedi.

Akgündüz, yüzde 85'i bitmesine rağmen geciken projeyle ilgili her gün şirket ve insanların mağduriyetlere uğradığını söyleyerek, birçok kişinin karlı olduğunu görerek projeye yatırım yaptığını ve toplam 8 bin 400 yatırımcısı olan projeyle ilgili nakit sıkıntısı yaşanmasının ardından sadece 350 kişinin şikayetçi olduğunu ifade etti.

Şikayetçi sayısının yatırımcıların yüzde 3'üne tekabül ettiğini ve geri kalan kısmın projenin bitirilmesini istediğini anlatan Akgündüz, şöyle devam etti:

"Projenin bitmesi için çeşitli kaynaklar üretilmek için çalışmalar yapılıyor. 70 milyon avroluk bir kaynağa ihtiyaç vardır. Bu kaynak, projenin kalan yüzde 15'lik kısmını tamamlayacaktır. Grubun Didim'de hiçbir banka borcu olmayan 5 yıldızlı, değeri 200 milyon avro olan bir oteli vardır. Grup, yine başka gayrimenkullerden 300 milyon lira değerinde kaynak elde edebilecek güce sahiptir. Piyasanın son iki yıldır yaşadığı ve siyasi istikrarın bozulduğu dönemde sıkıntılardan dolayı böyle büyük yatırımcıları bulmak ve ikna etmek çok zordur. 1 Kasım seçimlerinden sonra piyasada rahatlama oldu, bunu gelen tekliflerden görüyoruz. Gayrimenkullerimize daha iştahlı teklifler var. Bayrampaşa projesine gerekli olan kaynağın 2-3 katı her an harekete geçebilecek duruma gelmiştir. 'Neden gelirimi alamıyorum' diye şikayette bulunan insanlar haklıdırlar. Aynı mağduriyeti şirketin kendisi de yaşamaktadır. Tamamen ticari konudan kaynaklanan bir ihtilaf söz konusudur. Müşteki avukatlarının konuyu cezai zemine taşımak istemesinin hiçbir gerekçesi ve delili yoktur. Öyle olsa, 8 bin 400 yatırımcının tamamı şikayette bulunurdu."

- "Zararı giderecek kaynağımız var"

Müşteki avukatlarının binlerce yatırımcıyı müşteri kaynağı olarak görüp para elde etme derdine düştüğünü ve projelerinin haber olmasının avukatların müvekkil arama iştahından kaynaklandığını savunan Akgündüz, "Ticaret Bakanlığı'na bile 8 bin 400 kişiden sadece 27 kişi müracaat etmiştir. Maliye ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince yapılan araştırmada da vatandaşlara gelen paranın başka bir yere aktarıldığı konusunda bir tespit yoktur. 8 bin 400 kişi içinde milletvekilleri, hukukçular, bankacılar, iş adamları gibi münevver insanlar var. Bu kişileri kandırmak mümkün değildir. Böyle olsa bir dünya müracaat olurdu" diye konuştu.

Akgündüz, herkesin bir ticari gelir kaybına uğradığının açık olduğunu ve bunu telafi edecek kaynaklarının bulunduğunu kaydederek, "Ben 56 yaşına gelmiş, Türkiye'nin tanıdığı kişilerdenim. Türkiye'nin otomobilini yaptığım kişi olduğumdan başka kişiler tarafından karalanmaktayım. Bu şirkette etkili de değilim ancak aile şirketimizin suç işleme kastı yoktur. Doğuda 5 vilayette 5 otomobil fabrikası kurulması için 20 yıldır 284 milyon avro para harcadı grubum. Bir fabrikanın inşaatı 1999 yılında Siirt'te başladı ama her ne hikmetse doğudaki karmaşıklığın birilerine yaradığı anlaşılıyor ki içeriden ve dışarıdan birileri, beni engellemeye çalışıyor. Zaten bu yaşımdan sonra takatim kalmadı. Bıraksınlar da bu projeleri tamamlayalım, yatırımcıların da mağdur olmasının kimseye bir faydası yok" ifadelerini kullandı.

- Tutuklamada müfettiş raporu etkili oldu

Fadıl Akgündüz, "kara para aklama" suçlamasıyla karşı karşı kaldığı için 2000 yılında mal varlığına tedbir konulduğunu, 11 yıllık süreç sonunda davayı kazandığını ama grubun yatırımcılarının mağdur edildiğini söyleyerek, mağduriyete uğraması sonucu 10 yıl önce şirketini ablası Avniye Obut, eşi İbrahim Obut ve oğulları Mehmet Salih Obut'a bıraktığını, akrabalarının şirket yönetimi için kendisinden bilgi aldıklarını da dile getirdi.

Bayrampaşa projesinin faaliyete geçmesi için 16 aylık bir süreleri olduğunu bildiren Akgündüz, "Yüzde 15'lik kısım, bu sürede bitebilir. Müfettiş raporu son derece yanlı ve maddi gerçeklere aykırıdır. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Tutuklama talebi reddedilsin" dedi.

Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, dosyadaki 27 Ağustos 2015 tarihli rapor, müşteki beyanları, sayısı ve tüm bilgiler dikkate alındığında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delillerin bulunması ve kaçma olgusunu oluşturan somut olguların varlığına göre adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Akgündüz'ün, "Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçundan, tutuklanmasına hükmetti.

Kaynak: AA