Hayvanları İçin Kızakla Ot Taşıyorlar

Muş'un Hasköy ilçesine bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları kışın kızaklarla taşıyor

SABRİ YILDIRIM - Hasköylüler, yazın dağlarda topladıkları otları ağır kış koşullarında hayvanları için kızaklarla taşıyorlar.

İlçeye bağlı Karakütük köyünde yaşayan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, yaz döneminde dağlık kesimlerde yığınlar halinde biriktirdikleri otları, kışın kar yağışının etkili olduğu günlerde kızaklarla getirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Her yıl aynı yöntemle otları taşımak zorunda kalan köylülerden Feyat Kılıçaslan, hayvanlara günde iki defa ot verdiklerini belirterek, otların köyün kırsalında olması nedeniyle yazın dağlık alanda biriktirdikleri ot balyalarını kızaklara yükleyip çetin kış koşullarında hayvanlarına ulaştırdıklarını ifade etti.

Kılıçaslan, bu zorlu yolculukta çoğu kez ölümle karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekerek, "Kar üstünde hızla kayan kızak çoğu zaman ters dönüyor ve ot taşıyan kişilerin üstüne devrilebiliyor. Bu nedenle otları taşırken son derece dikkatli davranmamız gerekiyor" dedi.

Köylülerden Erkan Kılıçaslan da hayvanlara ot taşımak için sabah erken saatlerinde yola çıktıklarına değinerek, "Özellikle dondurucu soğukların hüküm sürdüğü kış aylarında kızakla ot taşımak çok zor oluyor" ifadesini kullandı.

Kızağın devrilmesi nedeniyle zaman zaman ot balyalarını sırtlarında taşıdıklarını anlatan Yaşar Sayılgan ise hayvanların su ihtiyacını da donan derenin buzunu kırarak temin ettiklerini söyledi.
Kaynak: AA