Soma Faciasının Kilit Tanığı Yeniden Dinlendi

Soma maden kazasının meydana geldiği nokta olarak tahmin edilen 4. bandın şaltercisi Ramazan Demir’in ve diğer tanıkların verdiği ifadelerde çelişki olması üzerine mahkeme heyeti Ramazan Demir’i yeniden dinledi.

Soma Faciasının Kilit Tanığı Yeniden Dinlendi
Demir ifadesinde, ikinci top atımından sonra 4. bandın çalışmadığını ve ardından yoğun bir duman geldiğini anlattı. Sanık avukatlarının Ramazan Demir’i suçlar şekilde sorular yöneltmesi üzerine müşteki avukatları ve sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Tartışmaya aileler katılınca bir madenci yakını salon dışına çıkarıldı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma maden kazası ceza davasının 5’inci duruşmasının 5’inci oturumuna mahkemede daha önce ifade veren 4. bandın şaltercisi Ramazan Demir yeniden ifade verdi. Demir, biri öğleden önce ve diğeri öğleden sonra olmak üzere olay günü iki top atımı yapıldığını anlattı. Öğleden önce 4. bandın 2-3 kez durduğunu ve kendisine banttaki bolluktan dolayı durduğunun söylendiğini anlatan Demir, ikinci top atımının ardından ise 3. bandın çalıştığını, 4. bandın ise 3 kez denemesine rağmen çalışmadığını ve ardından yoğun bir duman geldiğini söyledi.

Demir, ikinci top atımı yapılacağı zaman emniyet tedbirini aldığını belirterek şunları söyledi:

"Yanımda 3-4 kişilik bir kül ekibi vardı. 5-6 dakika sonra emniyet şeridini geçtik. 3. bant çalışıyordu ama 4. bant çalışmıyordu. Bir kez bastım çalışmadı, ikinci kez bastığımda zorlandı yine kapadım. Üçüncü basışımda hiç çalışmadı ve ardından yoğun bir duman geldi. Yanımda kimse yoktu. Olay günü şalterin başından hiç ayrılmadım. Kendi imkanlarımla el yordamıyla temiz havaya doğru yöneldim. O sırada biri daha vardı. temiz havaya 3-4 metre kala birilerinin sesini duyduk ve bizi gelip kurtardı.”

Ramazan Demir’in ifadesinin ardından sanık avukatı Yusuf Koçyiğit, Mehmet Boldaz ve Mithat Özer’in bandın çalışmamasının ardından 2. tahrip motorlarına gittiklerini görüp görmediğini sordu. Bunun üzerine Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimse gitmedi. Zaten giden olsaydı o dumandan sağ çıkamazdı. Herkesle yüzleşebilirim. Burada 30 kişi ifadesinde beni kurtardığını söyledi.

Ben o kadar akılsız mıyım dumanın içinde bekleyeyim.”

Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çetin ise mahkemeye ilk kez sunulan bant izleme verilerini göstererek 14.49-14.51 arasında 3 ve 4. bandın 2 dakikalığına durduğunu ardından 4. bandın durdurma butonuna 2 defa basıldığını söylemesi üzerine müşteki avukatları soruya itiraz etti. Bunun üzerine yaşanan sözlü tartışmaya aileler katıldı.

Sanık avukatlarına tepki gösteren madenci ailelerinden biri dışarı çıkarıldı.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, Ramazan Demir’e verileri sordu. Demir de, “Verileri bilemem ben durdurma butonuna değil çalıştırma butonuna bastım” şeklinde cevap verdi. Sanık Avukatı Kadir Çetin bunun üzerine “5-10 dakika dumana maruz kalan birinin bu kadar uzun süre psikolojik tedavi görmesi normal mi? Uykularınızı kaçıran ve psikolojisini bozan şey nedir?” şeklinde bir soru yöneltmesi mahkeme salonunda yine tartışmalara neden oldu. Mahkeme heyeti dinlenecek diğer tanıkların mahkeme salonuna gelmemesi nedeniyle şehit madencilerin ailelerini dinleme kararı alarak duruşmaya yarım saat ara verdi.
Kaynak: İHA