Soma Davasında İkinci Hafta Başladı

Türk madencilik tarihinin en büyük maden kazası olan Soma faciasının ceza davası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor. 8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada faciadan sağ kurtulan işçilerin tanık ve mağdur sıfatıyla dinlenmesine devam ediliyor. Bu arada duruşmanın tutuklu sanıkları geniş güvenlik önlemleri altında mahkeme salonuna alındı.

Soma Davasında İkinci Hafta Başladı
Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin de yaralandığı maden kazasının ceza davası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

TUTUKLU SANIKLAR İÇİN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Davanın 8 tutuklu sanığı olan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik tutuklu bulundukları İzmir’in Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevinden duruşma salonuna yoğun güvenlik önlemi altında getirildi.

OLAYIN TANIĞI İŞÇİLER O ANI ANLATIYOR

15 Aralık’ta başlayan Soma davasının 5’inci duruşmasının 5’inci oturumunda madenden sağ kurtulan ve olayın ilk patlak verdiği yerde bulunan işçilerin dinlenmesine devam ediliyor. Geçen hafta görülen oturumlarda aynı yerdeki işçilerin birbirinden farklı ifadeler vermeleri üzerine mahkeme heyeti çelişkili ifadeler veren işçilerin ifadelerine yeniden başvurmuştu.

İSTENEN CEZALAR

Olayla ilgili açılan ceza davasında tutuklu 8 sanık, ‘Olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, ‘Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Tutuksuz sanıklar hakkında ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis, yine tutuksuz sanıklardan 25’i hakkında bu suçları ‘bilinçli taksirle’ işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması isteniyor. Duruşmanın 25 Aralık’ta ara karar verilerek ileri bir tarihe ertelenmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA