Paraguay'daki 49. MERCOSUR Zirvesi

Arjantin Devlet Başkanı Macri, Venezuela'daki tutuklu muhalif liderlerin serbest bırakması çağrısı yaptı

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Venezuela'daki tutuklu muhalif liderlerin serbest bırakılmasını istedi.

Başkent Asuncion'da düzenlenen 49. Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) Zirvesi'nde konuşan Macri, ortak pazara üye ülkelerin halklarında ideolojik sebeplerle hapsedilme ya da yasa dışı tutuklamaların yeri olmadığını söyledi.

Macri, Venezuela'da 6 Aralık'ta gerçekleştirilen parlamento seçimlerindeki muhalif sağ kanadın zaferini "ileriye doğru adım" gördüğünü belirterek, tutuklu muhalif liderlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Yoğun gündem gerekçesiyle zirveye katılmayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu temsilen konuşan Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez ise Macri'nin açıklamalarını eleştirdi.

Halkı temsilen aldıkları kararlara uluslararası kamuoyunun saygı duyması gerektiğini belirten Rodriguez, Macri'nin değerlendirmelerini ülkesinin içişlerine müdahale olarak gördüklerini vurguladı.

Rodriguez, Macri tarafından serbest bırakılması istenen tutukluların geçen yıl 43 kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarından sorumlu tutulduğunu hatırlattı.

Venezuela Dışişleri Bakanı, muhalif lider Leopoldo Lopez'in de aralarında bulunduğu kişilerin kamu binalarının ateşe verilerek halkın eğitim ve gıda erişimini engellenmeye çalışıldığı gösterileri organize ettiğini anlattı.

Macri, 22 Kasım'da Arjantin'de düzenlenen seçimlerdeki zaferinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında Maduro'nun muhaliflere yönelik tutumu nedeniyle Venezuela'nın MERCOSUR üyeliğinden çıkarılmasını isteyeceğini açıklamıştı.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in Ekvator ve Bolivya'yla en yakın müttefiklerinden Venezuela liderine karşı gelen bu adım, Macri'nin zaferi sonrasında bölgesel politikalarda gerçekleştireceği radikal değişimin sinyali olarak algılanmıştı.

Ülkedeki 12 yıllık Kirchnerler döneminin popülist sol siyaseti sonrasında yönetime gelen sağ kanadın adayı Macri'nin, devlet başkanı sıfatıyla katılacağı ilk MERCOSUR Zirvesi'ndeki açıklamaları merakla bekleniyordu.
Kaynak: AA