Fuarcılardan, 'Milli Fuarcılık Politikası' Talebi

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Badak: 'Türkiye'ye uçakla 4 saatlik mesafede 2 milyar nüfus bulunuyor. 2 milyarlık bu nüfusun yüzde 2'sinin imalathizmet sektörlerinde iş adamı, yönetici olduğunu kabul edersek, 40 milyon kişiye yakın yurt dışından fuar ziyaretçisi potansiyeli var. Bunların yüzde 2'sini çekebilirsek, 800 bin kişi yurt içi fuarlarımızın ziyaretçi potansiyelini oluşturuyor'

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak, Türkiye'nin, oluşturacağı 'milli fuarcılık politikası' ile yakın bölgesindeki ülkelerden yılda 800 bin fuar ziyaretçisini konuk edebileceğini bildirdi.

Badak, bazı fuarcılık firmalarının yetkilileriyle ANFAŞ EXPO Center'da gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye'deki 11 ilin modern fuar merkezlerine kavuştuğunu hatırlatan Badak, Türkiye'nin, fuarlar açısından dünyaya açılabilecek endüstri penceresini oluşturduğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığının geçen hafta yurt içi fuarlara da destek verme kararı aldığına işaret eden Badak, bu adımın sektör açısından faydalı olacağına inandıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin artık 'milli fuarcılık politikası' üretebilecek duruma geldiğini belirten Badak, 'Fuarlar aynı zamanda bir turizm faaliyeti. Türkiye'ye uçakla 4 saatlik mesafede 2 milyar nüfus bulunuyor. 2 milyarlık bu nüfusun yüzde 2'sinin imalat-hizmet sektörlerinde iş adamı, yönetici olduğunu kabul edersek, 40 milyon kişiye yakın yurt dışından fuar ziyaretçisi potansiyeli var. Bunların yüzde 2'sini çekebilirsek 800 bin kişi yurt içi fuarlarımızın ziyaretçi potansiyelini oluşturuyor.' dedi.

Badak, ülkede kaliteli ürün sergileyen 10 bine yakın şirket ve 8 havayolu firması bulunduğuna dikkati çekerek, 'Türkiye'de 400 kadar irili ufaklı fuar düzenleniyor. Bu fuarların önde gelen 100'ünü belirleyip, uçak firmalarının yetkilileriyle buluşup fuarların düzenleneceği haftalarda program yapmalarını sağlayabiliriz. Uçak firmalarımızın Türkiye'ye 4 saat mesafedeki yerlerde 6 binden fazla bilet satış acenteleri var. Fuarların buralarda tanıtımlarını yaparsak, uçak firmaları için müşteri, ülkemiz için de fuar ziyaretçisi potansiyeli doğar.' diye konuştu.

Diğer Anadolu fuarcılarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bu projeyi hayata geçirmek istediklerini anlatan Badak, 5 yıl gibi orta vadede 800 bin fuar ziyaretçisi hedefine ulaşılabileceğini kaydetti.

- Milli fuarcılık politikası

Badak, Başbakan Binali Yıldırım'dan randevu talep ettiklerini ve 'milli fuarcılık politikası' hakkında görüşmek istediklerini belirterek, fuarcılık sektörüne uçuş ve konaklama desteği taleplerinin olduğunu bildirdi.

Söz konusu desteklerin 3 yıl süreyle verilmesini istediklerini ifade eden Badak, 10 bin yabancı ziyaretçi sayısına ulaşan fuarların kendi çarkıyla dönebilecek duruma gelebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin, dünyanın en önemli fuar merkezlerinden birisi olabileceğini söyleyen Badak, 'Bir kilogram mercimek üretmeyen Dubai, dünyanın en büyük gıda fuarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin potansiyelini göz önünde bulundurursak, milli fuarcılık politikası ile kamu ve özel sektörün bir araya gelmesiyle hedefimize kısa sürede ulaşabiliriz.' dedi.

Kaynak: AA