Zorbey Davası'nda Yerel Mahkeme Direnme Kararı Aldı

Aydın’da Mart 2012 tarihinde cezaevine götürülürken annesi ile vedalaşma bahanesi ile polisin elinden kaçan ve kendisini yakalamak isteyen polis tarafından vurulması sonucu hayatını kaybeden Mahir Zorbey Demirkaya davası ile ilgili yerel mahkeme kararında ’direnme’ kararı aldı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin olayın faili polis memuru Murat Saylam’a verdiği indirimli hali 2 yıl 2 ay 20 gün olan hapis cezasını 12 yıl istedi. Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada yerel Mahkeme eski kararında ısrar ederek direnme kararı aldı.

Zorbey Davası'nda Yerel Mahkeme Direnme Kararı Aldı
Polis memuru Murat Saylam’ın avukatı Aydın Barosu Avukatlarından Savaş Akçöltekin, “Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmamasını ve eski kararda direnilmesini” talep etti. Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Başkan Mustafa Ümit, Üyeler Havva Aykut Özbay, Emel Bilgin Çelebi ve Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demirel nezaretinde yapıldı. Olayda hayatını kaybeden Mahir Zorbey Demirkaya’nın yakınlarının da katıldığı duruşmada mahkeme direnme kararı verdi. Kararda “Mahkememizin 04-06-2013 tarih ve 2012/125-2013/269 sayılı kararı yerinde görülmekle 5320 S.Y.’nın 8. Maddesi dikkate alınarak uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK nun 326/3 maddesi gereğince ‘Israr Edilmesine” ifadelerine yer verdi.

“OLAYIN GEÇMİŞİ”

Aydın’da 5 Mart 2012 günü polis tarafından bir suçtan dolayı gözaltına alınan ve asker firarisi olduğu gerekçesi ile kesinleşmiş hapis cezası yüzüne okunarak Askeri Cezaevi’ne sevk edilen 21 yaşındaki Mahir Zorbey Demirkaya, adliye çıkışında polis memurlarından ricada bulunup yaşlı annesi ile vedalaşmak istemişti. Güvenlik güçleri tarafından Aydın Adliyesi’nden çıkarılan Mahir Zorbey Demirkaya, adliye kapısında beklemekte olan annesi Ş.Y.C. ile vedalaşmak ve annesine sarılmak için güvenlik güçlerinden yardım istedi. İddiaya göre annesi ile vedalaşması için kelepçesi çözülen Demirkaya, annesi ile vedalaşırken birden kaçmaya başladı.

Aydın Adliyesi yanındaki bir numaralı sokağa girdikten sonra Ayakkabıcılar Çarşısı’na dönen Demirkaya ile polis arasında kovalamaca başladı.

Kaçan şahsı durdurmaya çalışan polis önce havaya uyarı ateşi açtı. Kaçmaya devam eden Mahir Zorbey Demirkaya, Bedesten Çarşısı yakınlarında Murat Saylam isimli polisin tabancasından çıktığı belirtilen kurşunla başından yaralandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Mahir Zorbey Demirkaya hayatını kaybetti. Polis gözaltına alındı ve bir süre tutuklu kaldı.

Aydın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık polis memuru Murat Saylam’a taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, kastın aşılmadığı kanaatine varılarak cezanın 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına dönüştürülmesine, paraya çevrilmemesine karar verilmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin cezayı az bulup 12. Yıl istemesine karşın Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi direnme kararı aldı.
Kaynak: İHA