Türk Satrancı, Genç Sporcularla Başarıya Koşuyor

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, dünyada, özellikle genç yaşlarda kuvvetli ülke konumunda bulunduklarını söyledi.

Tulay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "18 yaş altında katıldığımız turnuvalarda önemli başarılar elde ediyoruz. Olimpiyatlar bunun en önemli kriterlerinden biridir. 2014 Tromsö Satranç Olimpiyatları'nda genel kategoride 21. olduk. 2016 Bakü Satranç Olimpiyatları'nda da iyi bir yere gelebilmek için çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'de satrancın, özellikle okullarda seçmeli ders olarak yaygın tercih edildiğini, federasyonlarının 600 bini aşkın lisanslı sporcuya sahip olduğunu ifade eden Tulay, daha çok küçük yaşta satranç oyuncularının bu spora ilgi göstermesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Türkiye'deki yaklaşık 15 bin okulda satranç sınıfları oluşturulduğunu vurgulayan Tulay, "Satrancı özellikle daha küçük yaşlara indirmek adına ana sınıflarda yaygınlaştırma projemiz var. 'Satranç ile Büyüyorum Projesi' şu an Türkiye'de bin ana okulunda uygulanıyor" diye konuştu.

Satrancı genç kuşaklara sevdirmeye, öğretmeye çalıştıklarını anlatan Tulay, "Her geçen gün daha iyi noktalara geliyoruz. Dünya satrancındaki yerimiz de iyi noktalarda. Avrupa yaş gruplarında 5 yıl üst üste şampiyon olduk. Alttan gelen çocuklarımızla çok özel çalışmalar yaparak, çok ehil antrenörlerimizle gençleri daha iyi yetiştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "İyi yoldayız"

Federasyon başkanı Tulay, son yıllarda Doğu, Güney Doğu ve Karadeniz bölgelerinde etkin olmaya çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Dünyada, özellikle genç yaşlarda kuvvetli bir ülkeyiz. 18 yaş altında katıldığımız turnuvalarda önemli başarılar elde ediyoruz. Olimpiyatlar bunun en önemli kriterlerinden biridir. 2014 Tromsö Satranç Olimpiyatları'nda genel kategoride 21. olduk. 2016 Bakü Satranç Olimpiyatları'nda da iyi bir yere gelebilmek için çalışıyoruz. Konumumuzu daha üst sıralara taşımak istiyoruz. Bu yıl katıldığımız turnuvaların çoğundan da madalya ile döndük. Satranç deyince akla Rusya geliyor. Birçok turnuvada Rusya'nın önünde yer alıyoruz artık. İyi yoldayız. Rusya, hala satranç anlamında dünyada önemli bir yerde. Son birkaç yıldır bireysel başarı anlamında Norveç öne çıktı. Magnus Carlsen halihazırda dünyanın en iyisi. Çin, Hindistan, Azarbaycan, Gürcüstan, dünya satrancında önemli ülkeler. Biz de çalışmalarımızla bu ülkeler arasında yerimizi alacağız."

- Türkiye şampiyonu 10 Aralık'ta belli olacak

Adana'da süren Türkiye Satranç Şampiyonası hakkında da bilgi veren Gülkız Tulay, organizasyonda ülkenin en iyi 14 sporcusunun mücadele ettiğini, 10 Aralık'ta şampiyonun belli olacağını belirtti.

Etkinliğin sponsorluğunu Adana Büyükşehir Belediyesinin yaptığını ifade eden Tulay, belediye başkanı Hüseyin Sözlü'ye de katkılarından dolayı teşekkür etti.

Kaynak: AA