AKÜ Kampüsü Ve Çevresinde Jeotermal Su Kaynakları Tespit Edildi

AKÜ JeotermalMineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM), tarafından yürütülen araştırma projesi sonucunda, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nde sıcaklıkları 60 ila 80 derece arasında sıcak su tespit edildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Jeotermal-Mineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) tarafından yürütülen, bilimsel araştırma projesi sonucunda Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü içerisinde sıcaklıkları 60 ila 80 derece arasında sıcak su tespit edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan AKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve JUAM Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yıldız, jeotermal enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve ANS Kampüsü'nün ısıtılması amacıyla 2012 yılında başlayan projenin istenilen sonuca ulaştığını belirtti.

AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında, ANS Kampüsü'nün içinde bulunduğu bölgede jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik araştırmalar gerçekleştirilerek, bölgenin jeotermal potansiyelinin ortaya konulduğunu ifade eden Yıldız, "Projede, Bayatçık ve Erenler köyleriyle Fethibey beldesi arasında kalan alanda düşük ve orta sıcaklıkta jeotermal akışkanın varlığına işaret eden bulgulara ulaştık" ifadelerini kullandı.

Sondaj çalışmalarının Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret AŞ (AFJET) tarafından yapıldığını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu sondajlardan ikisi kampüs alanı içinde açıldı. Söz konusu sondajlarda sıcaklığı 60 ila 80 derece arasında değişen jeotermal akışkan elde edildi. 2015 yılından itibaren bölgeden üretilen jeotermal akışkanlarla ANS Kampüsü'ndeki 188 bin metrekarelik kapalı alan ısıtılmaya başlandı. Böylece ısınma giderinde yüzde 30 tasarruf sağlandı. Üniversitemiz, çevreye zarar vermeden, ucuz ve yerli enerji kaynağıyla ısınarak ülke ekonomisine katkıda bulunmuştur. Ayrıca bölgeden üretilen jeotermal akışkanlar Fethibey beldesinde 110 dönüm kapalı alana sahip, jeotermal seraların ısıtmasında da kullanılmaktadır. 2014 yılında sonuçlandırılan proje sayesinde Akarçay havzasının bu bölümünün jeotermal potansiyeli ortaya konularak, Ömer-Gecek jeotermal alanının geliştirilmesi sağlandı."
Kaynak: AA