Urla'da Kadın Muhtarlar Çalıştayı Sona Erdi

İzmir’in Urla ilçesinde, bu yıl ilki düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir tarafından kadın muhtarların katıldığı Kadın Muhtarlar Çalıştayı sona erdi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Amaç yerelde hemşehrilerimize hizmet sunumunda etkinliğin sağlanması, başka bir ifadeyle derde deva olmaktır. Bu amaçla yola çıktık ve yolumuza her yıl daha iyi işler yaparak devam edeceğiz" dedi.

Urla'da Kadın Muhtarlar Çalıştayı Sona Erdi
Urla ilçesinde, Kadın Muhtarlar Çalıştayı bu yıl farklı illerden kadın muhtarları bir araya getirdi. Çalıştayın son gününde Urla Eski Tamirhane Binası’nda sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kadın muhtarlar katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını ise Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar yaptı. Uyar, yerel yönetimin önemine dikkat çekti. Uyar, "Yerel yönetimler, demokrasinin gelişmesinde buna bağlı olarak ekonomi, şiddet, eğitim ve benzeri alanlarda kadın sorunlarının çözümlenmesinde, ayrıca kadınların karar alma mekanizmalarına katılımında anahtar bir role sahiptir. Çünkü yerel nitelikli hizmetlerin çok büyük oranda kadınların gündelik yaşamlarını doğrudan etkileyen sonuçları olacaktır. Bu nedenle kadınların yerel yönetimlerde temsili yerel yönetimlerin bu türden işlevlerini kalitesi üzerine etkilidir. Yerel yönetim olarak bu konuda en çok bizlere iş düşüyor. Çünkü yerel yönetimlerin, kadınlar ve erkekler arasında eşitliğin sağlanması ile yerel demokrasinin kapsayıcı bir hale gelmesinde önemli rolleri ve sorumlulukları vardır. Bu nedenle belediye tarafından sunulan hizmetlerin ve politikaların toplumsal cinsiyete duyarlı olarak planlanması, belediye hizmetlerinin işlevselliğinin artması yanında, hemşehrilerin yaklaşık yüzde ellisini oluşturan kadınların yaşam kalitelerinin ve katılımcı demokrasinin gelişmesine önemli katkı sunacaktır" dedi.

KADINLARA VE DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK BÜTÇE ONAYLANDI

Kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik bütçenin mecliste siyasi partiler tarafından onaylandığını ifade ederek, "Bu anlayış içinde 2016 yılı çalışmalarımız kapsamında ’Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe’ modelimizi geliştirdik. Hazırladığımız Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe cetvelini ve raporunu 21 Ekim 2015 tarihinde meclis kararı ile onayladık. Türkiye’de ilk defa faaliyet ve proje temelli bu çalışmayı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden akademisyenlerimiz Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, Dr. Volkan Erkan ve Mustafa Biçer’in koordinatörlüğünde hazırladık. Toplumsal Cinsiyet Duyarlı Bütçeleme ile belediyemiz tarafından kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik olarak yürütülen faaliyetlerin daha kurumsal ve farkındalığını güçlendirecek şekilde sunulması, hizmet ve harcamalarının toplumsal cinsiyet esenliğinin güçlendirilmesine katkı sunması amaçlanmaktadır. Urla’da tüm kurumlarımız ile barış içinde, kavga etmeden Urla’ya yararlı olabilmek için çalışıyoruz. Burada barış, iş birliği ve dayanışma ön planda” sözlerine yer verdi. Gittiğim şehirlerde siz kadın muhtarları ziyaret edeceğim" diye konuştu.

"DAHA İYİ İŞLER YAPARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"

Yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatan Sibel Uyar, "Yerel yönetimler, kadınlar ve erkekler arasında eşitliğin sağlanması ile yerel demokrasinin kapsayıcı bir hale gelmesinde önemli rolleri ve sorumlulukları vardır. Bu nedenle belediye tarafından sunulan hizmetlerin ve politikaların toplumsal cinsiyete duyarlı olarak planlanması, belediye hizmetlerinin işlevselliğinin artması yanında, hemşehrilerin yaklaşık yüzde ellisini oluşturan kadınların yaşam kalitelerinin ve katılımcı demokrasinin gelişmesine önemli katkı sunacaktır. Amaç yerelde hemşehrilerimize hizmet sunumunda etkinliğin sağlanması, başka bir ifadeyle derde deva olmaktır. Bu amaçla yola çıktık ve yolumuza her yıl daha iyi işler yaparak devam edeceğiz" dedi.

Başkan Uyar’ın konuşmasının ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi (İBÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel ve Cumhuriyet Gazetesi’nden gazeteci Özlem Yüzak konuşmalar yaptı.

Sempozyuma katılan kadınlar muhtarlar ise, Urla Belediyesi’nde yapılan hizmetleri ve çalışmaları kendi illerine, ilçelerine, mahallelerine götüreceklerini ifade ederek ilçeden ayrıldı.
Kaynak: İHA