Soma'da 45 Madencinin İşten Çıkarıldığı İddiası

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren bir maden firmasında, 45 işçinin işine son verildiği iddia edildi.

Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) Soma örgütleme temsilcisi Etem Akdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir maden firmasında dün ve bugün 45 işçinin işten çıkarıldığını öne sürdü.

İşten çıkartılmaların durdurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıklayan Akdoğan, "Şu an 45 işçi arkadaşımıza çıkış vermişler. Edindiğimiz bilgiye göre iş devamı düzgün olmayan işçilere çıkış verdikleri söyleniyor. İşten çıkartılan 3 arkadaşımız işe geri dönüş yaptı, diğer arkadaşlar için görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır da işten çıkartılanların "devamı düzgün olmayan işçiler" olduğunu belirtti.

Söz konusu firmada 6 bin 500 çalışanın olduğuna işaret eden Satır, "İlçemizde faaliyet gösteren İmbat Madencilik'te iki gündür 45 kişi işten çıkarıldı. İşsiz kalan işçiler iş devamı düzgün olmayan işçiler. Bize işten çıkarılan işçilerin bütün sosyal haklarını alacakları bilgisi de verildi" diye konuştu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise kitlesel bir çıkarmanın görüldüğünü ileri sürdü.

Konuya ilişkin görüşmeler yapıldığını aktaran Kozağaçlı, "Avukat arkadaşlarımız orada olacak, sendika ve iş yeri temsilcileriyle görüşeceğiz ama kitlesel bir işten çıkarma görüntüsü var. Artarak da süreceği gözüküyor. Buna izin vermek mümkün değil. İşverenlere iş koşullarını düzeltin dediğimizde, buna işçi çıkartarak karşı vermelerini kabul etmek mümkün değil. Daha fazla kar, daha az iş güvenliği ile sağlanmaz veya işçi çıkararak sağlanmaz. Bu madenleri sağlıklı bir şekilde çalıştırmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

- "Devamsızlık nedeniyle 29 personelin ilişiği kesilmiştir"

İmbat Madencilik'in avukatı Müslüm Sert ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, devamsızlık nedeniyle 29 personelin ilişiğinin kesildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yeraltı kömür madenciliği gibi ekip çalışması yapılan iş yerlerinde çalışan işçilerin, sık sık devamsızlık yapmaları, işin sürekliliği, iş disiplini ve iş güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu kapsamda, sık sık devamsızlık yaparak iş güvenliği kurallarını ihlal eden ve işvereni iş görme ediminden yararlanmamasına sebebiyet veren 29 personel ile müvekkil şirketin ilişiği 17-18.12.2015 tarihlerinde kesilmiştir. Söz konusu fesihler bu mahiyette devam edecek olup kamuoyunda 'belli bir gruba ve belli bir yörede yaşayan işçilerin iş akdinin feshedildiği' şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Kaynak: AA