İpek Böceği Yetiştiriciliğine Valilik Desteği

Hatay Valisi Ercan Topaca, ipeğin yöresel olduğu kadar evrensel bir ürün olduğunu belirterek, ipek böceği yetiştiriciliğiyle uğraşan kursiyerlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Valilik internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Vali Topaca, Hatay'da geçmişi çok eskilere dayanan ipek böceği yetiştiriciliği ve ipekçilik sanatının yeni ustalarının sertifika aldığı, üreticilerin el emeği göz nuruyla ürettikleri eserlerinin sergilendiği Defne Koza Evi İpek Dokuma Sergisi'nin açılışına katıldı.

Topaca, açılışta, geleneksel el sanatlarını yaşatmak için ipek böcekçiliğinde eğitim ve istihdamın önemine dikkati çekti.

Hatay'ın bir turizm şehri olduğunu ve gelen misafirler için ipeğin hediyelik olarak değerlendirildiğini belirten Topaca, şunları kaydetti:

"Öyleyse biz bunun ekonomik boyutunu da göz ardı edemeyiz. İpek yöresel olduğu kadar evrensel bir üründür. Pazarı, müşterisi ve toplumda bir karşılığı olan bu mesleği koruyup geliştirmek isteyen siz kursiyerlerimize valilik olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Devletimizin bu konuda girişimcilere sağladığı ciddi destekler var, gelin bundan yararlanın. Sizler yeter ki bu mesleği yaşatıp kazanca dönüştürün, ekonomiye katkı sağlayın. Bizler devletin küçük girişimcilere sağladığı imkanlardan, desteklerden yararlanmanıza yardımcı oluruz."

İpek dokumacılığının kentin tanıtımı adına önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Topaca, projelerle gelen her girişimcinin karşılık bulacağını aktardı.

- Bu yıl 254 kilogram koza elde edildi

Topaca, Defne Koza Evi'nde eğitim gören kursiyerlerin bu işi ilk defa yapmalarına rağmen bu yıl 254 kilogram koza elde ettiğini açıkladı.

İpek kozasında Hatay’da ulaşılan en yüksek rekolteye ulaşıldığına işaret eden Topaca, "Ben bu işi yapabilirim' diyen herkesi İŞKUR vasıtasıyla ipek böceği yetiştirme ve ipek dokuma kurslarına bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ise amaçlarının hem geleneksel bir mesleği yaşatarak yaygınlaştırmak olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Açılışa, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve kursiyerler katıldı.

Kaynak: AA