Elazığ'daki Tarihi Kaya Mezarları Gün Yüzüne Çıkarılacak

Elazığ'ın Ağın ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu düşünülen kaya mezarları gün yüzüne çıkarılacak.

Kaymakam Mehmet Fatih Yakınoğlu, AA muhabirine, ilçenin Hastek Kalesi, Bademli Kaya Mezarları, höyükleri, Sülük ve Keban Baraj gölleri, İspir Konağı, geleneksel mimariyi yansıtan Ağın evleri gibi tarihi ve turistik mekanlarıyla sahip olduğu turizm potansiyeline rağmen yeterince tanınmadığını söyledi.

Ağın'da turizmin canlandırılması çalışmaları kapsamında özellikle Bademli köyü sınırlarındaki kaya mezarlarının gün yüzüne çıkarılacağını bildiren Yakınoğlu, tanıtımlarla yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yakınoğlu, "İlçede daha birçok noktada nekropol kaya mezarı bulunuyor. Kaya mezarlarının bir üniversitemizin arkeoloji bölümü tarafından kazılarak turizme kaldırılması ve gelen turistlerin gezeceği bir yer olarak turizm çerçevesinde değerlendirilmesi için çalışma yapıyoruz. Bu tarihi değerleri, eserleri herkes görebilsin ve ilçemizin turizm potansiyeli artsın istiyoruz" dedi.

- "İlçenin tarihine ışık tutacak"

Arkeolojik kazıların ilçenin tarihine ışık tutacağını vurgulayan Yakınoğlu, araştırmalara göre, kaya mezarlarının Roma döneminden kaldığı ve yaklaşık 2 bin yıllık tarihi olduğunun düşünüldüğünü dile getirdi.

Kaya mezarlarının çok geniş alana yayıldığını ifade eden Yakınoğlu, şunları kaydetti:

"Bu kaya mezarlarının bulunduğu yerde bir yerleşim yeri, bir ören yerinin olduğu da tarihçiler tarafından belirtilmektedir. Binlerce yıl önce insanların nasıl yaşadıkları, kültürlerinin nasıl olduğu, ne şekilde defnedildiklerine yönelik ayrıntılı çalışma yapılacak. Buraları yerli ve yabancı turistlerimizin görmek isteyeceğini ve görmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah bölgeyi en kısa zamanda ülkemizin turizmine kazandıracağız."

Kaynak: AA