TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Açıklaması

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Mardin milletvekilimiz Orhan Miroğlu’nun alt komisyon başkanlığını üstlenmesi, Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceye maruz kalan birisi olarak ve tarihimizle yüzleşme noktasında çok önemli bir evre olduğunu düşünüyorum” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Miroğlu ile basın toplantısı düzenledi.

Yeneroğlu, bazı konularda alt komisyon kurulması kararı alındığını belirterek, Suriyeli mültecilerle ilgili alt komisyon oluşturulmasının ve mültecilerin sorunlarının kuşatıcı biçimde ele alınmasıyla igili alt komisyon kurulması kararının alındığını ifade etti.

Yeneroğlu, 12 Eylül askeri darbesinden sonra kurulan Diyarbakır 5 nolu cezaevi ile ilgili alt komisyon kurulması kararı alındığını kaydederek şunları ifade etti:

“Mardin milletvekilimiz Orhan Miroğlu’nun alt komisyon başkanlığını üstlenmesi, Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceye maruz kalan birisi olarak ve tarihimizle yüzleşme noktasında çok önemli bir evre olduğunu düşünüyorum.”

Kurulan alt komisyonların insan haklarına katkı sağlayacağını vurgulayan Miroğlu ise, 12 Eylül’den sonra cezaevine girdiğini hatırlatarak, “Geçmişe dönüp baktığımızda, bizler Diyarbakır Cezaevi’ne tıkılmış insanlar olarak, ortak kanaatimiz vardır. ‘Biz buradan sağ çıkmayacağız’ fikri baskın fikirdi. Kırka yakın arkadaşımız işkencede, zehirlenerek, ölümcül hastalıklara yakalanarak hayatını kaybetti. Önemli bir hafıza mekanı. Başardıklarımız var, başaramadıklarımız var. Diyarbakır Cezaevi hak ettiği yüzleşmeyi yaşamış değil. Çok ayrıntılı gerekçelere sahibiz. Bu durum tespitini kamuoyuna taşımak, kamuoyu kanaatini devletin ilgili kurumlarıyla birlikte, bu cezaeviyle ilgili olarak önümüzdeki dönemde oluşabilecek bir hafıza, yüzleşme meydanı olarak düzenlenmesini sağlamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Miroğlu, faili meçhul cinayetlerin, Kürt meselesinin Diyarbakır Cezaevi ile ilgili olarak samimi bir yüzleşmenin yaşanmasını gerektirdiğini söyleyerek, “Diyarbakır Cezaevi, 1915, tek parti döneminde yaşanan olaylar, Dersim hadisesi, darbeler dönemi, bütün bu çerçevede özgün bir alan olarak duruyor” dedi.

CHP ve HDP eski milletvekillerinin barış eylemi düzenlediklerini hatırlatan gazeteciye Miroğlu, “Konuya bakışımız Başbakanımız tarafından ifade edilmişti. Bölgede meydana gelen olaylar, bölgenin yeni bir döneme girmiş olması kuşkusuz AK Parti’nin de gündeminde olan konu. AK Parti elini sıcak taşın altında tutan Meclisin yegane partidir. Biz aslında ulusal mutabakattan yanayız. Sembolik anlamı olabilecek güncel hareketlerden Meclis’te esastan tartışılması ve bütün siyasi partilerin bölgeyi etkisi altına almış olan terör ve şiddet karşısında ortak ulusal mutabakat ile hareket etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA