Soma Davasının 5'İnci Duruşması 3'Üncü Oturumu Sona Erdi

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasının 5’inci duruşmasının 3’üncü oturumu, madenci Mithat Özer’in dinlenilmesiyle sona erdi.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ceza davasının 5’inci duruşmasının 3’üncü oturumu sona erdi. 3’üncü oturumda son olarak madende bantçı olarak görev yapan Mithat Özer tanık sıfatıyla dinlendi. O gün yaşadıklarını anlatan Özer, "Dinamit atımı sonrası revire gittik. Yanımda 6-7 kişi vardı. Şalterciler de bizimle birlikteydi. Şalterci bize bandın çalışmadığını söyledi" dedi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın sorusu üzerine top atımı sonrasında 3’üncü ve 4’üncü bandın çalıştığını ancak sonrasında şaltercinin gelerek bantların çalışmadığını haber verdiğini söyleyen Özer, sorunun nereden kaynaklandığını anlamak için arkadaşıyla birlikte 5-10 metre kadar aşağıya doğru gittiklerini belirtti.

Daha önce aynı bölgede trafo yangını meydana geldiğini anlatan Özer, "Daha önceki yangında nefesliğe kaçmıştım. Ancak nefeslik dumanla dolduğu için mahsur kalmıştım. İyi ki o zaman böyle bir şey başıma gelmiş. Yoksa arkadaşım beni yeniden nefesliğe yöneltti. Ancak biz başka yöne kaçarak kurtulduk" dedi.

Mahkeme Başkanı’nın daha önceki kazada neden nefesliğe kaçtıklarını sorması üzerine Özer, nefeslikte insan nakil bandının olduğunu, yukarı çıkmanın daha kolay olabileceğini düşünerek gittiğini ancak dumanın orada aşırı yoğun olduğunu söyledi.



"MESLEĞİMLE İLGİLİ BİR ŞEY ÖĞRETİLMEDİ"

Mahkeme başkanının soruları üzerine Özer, madende alev görmediğini, emekleyerek çıkışa ulaştığını, hatta emeklediği sırada ayağına gaz maskelerinin dolandığını söyledi.

Mahkemede Özer’in Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve iş müfettişlerine verdiği ifadeleri de okundu. "Celal Bayar Üniversitesi’ndeki eğitimlerde mesleğimle ilgili hiçbir şey öğretilmedi" ifadesinin hatırlatılması üzerine Özer, "Ben bantçıyım. Bana bantçılıkla ilgili bir şey öğretilmedi. Genel madencilik üzerine dersler verildi" cevabını verdi.

Ayrıca Özer’e, "İş güvenliği uzmanları geleceği zaman haberimiz olurdu. Bantlara daha çok özen gösterirdik" şeklindeki ifadesinin doğru olup olmadığı soruldu. Daha önce verdiği ifadeyi doğrulayan Özer, şikayetçi olup olmadığının sorulması üzerine şikayetçi olmadığını söyledi.



11 saat süren ve 5 tanığın dinlendiği dava, 18 Aralık Cuma günü 5’inci duruşmanın 4’üncü oturumuyla devam edecek.
Kaynak: İHA