İzmir'de RTÜK Protestosu

RTÜK'ün bazı özel televizyon kanallarına verdiği cezalar protesto edildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK), 1 Kasım seçimleri öncesi yayınları nedeniyle bazı televizyon kanallarına verdiği cezalar İzmir'de protesto edildi.

RTÜK İzmir Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOP) üyesi grup, burada pankart açarak kurul kararlarını protesto etti.

İSTOP Dönem Başkanı avukat Halit Çelik, yaptığı açıklamada, özellikle 1 Kasım seçimleri öncesi yayınları nedeniyle A Haber, Ülke TV, Tvnet ve Kanal 7 gibi televizyon kanallarının RTÜK'ün aldığı kararlarla ağır cezalara maruz kaldığını savundu.

RTÜK tarafından uygulanan cezaların hem para hem de yayın durdurma cezaları olmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çelik, "Verilen cezalara gerekçe olarak 'her siyasi partiye eşit yayın ve haber hakkı tanınmadığı, bir siyasi partiye propagandasını yapmakta fazla yer verildiği' iddiası gösterilmektedir. Bu cezalar, öncelikle bu kanalların düşünce özgürlüğünü, diğer yandan da izleyicilerin haber alma özgürlüklerini kısıtlamaktadır. Bu yönüyle de insan hakları ihlali yapılmaktadır" diye konuştu.

Çelik, şöyle devam etti:

"Yerli ve yabancı film ve programlardaki gerçek dışı ve alaycı Osmanlı düşmanlığı, çarpık aile düzeni, çıplaklık kültürünü teşvik ve argo konuşmanın olağanlaşması toplumun önemli bir kesimini rahatsız ettiği halde bu konularda yeterli önlem almayanlar, bir siyasi düşünceye karşı harekete geçebilmiştir. Özel televizyon kanallarına tüm siyasi partilere eşit yer verme dayatması kanuni olsa da hukuka aykırıdır. Devlet televizyonunun eşitliği bozmaması için alınan önlem ayrıdır. Zaten basılı yayınlar için uygulanmayan kotanın, görsel medya için uygulanması da ayrı bir çelişkidir."

Grup açıklamanın ardından dağıldı.
Kaynak: AA