Engellilere kahkahalar içinde işkence yaptı

Kocaeli’nde bulunan bir gençlik eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çocuklara kötü muamele yapıldığı ortaya çıktı.

Engellilere kahkahalar içinde işkence yaptı
Engellilere kahkahalar içinde işkence yaptı
Eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çekilen görüntülerde, yaramazlık yapan engelli çocukların elbiseleri ile banyoya sokulduğu, önce sıcak ardından soğuk su ile yıkandığı görülüyor. Bir başka görüntüde ise kadın eğitmenin yere yatırdığı engelli bir çocuğun boğazını sıkması, tokat atması ve tehdit etmesi yer alıyor. Çocuklara yapılan kötü muameleyi diğer çalışanlar ise kahkaha atarak izliyor.

Akıllara durgunluk veren ve izleyenin kanını donduran görüntüler, Kartepe ilçesinde bulunan Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana geldi. İddiaya göre, aileleri tarafından iyi bakılması için merkeze teslim edilen çocuklar, kötü muamele görerek, dayak yiyor. Bazı çocukların ise ailelerinin olmadığı, kimsesiz oldukları ifade edildi.

Engellilere kahkahalar içinde işkence yaptı

“SENİN AĞZINI KIRARIM”

Görüntülerde M.A isimli kadın eğitmenin bir çocuğu yere yatırdığı, üstüne çıkarak, “Ne dedim ben sana. Yapmayacaksın demedim mi. Şimdi kalktığın yere ben seni götürmeden gidip oturuyorsun” demesi yer alıyor.

Bunun üzerine görüntülerde yer almayan bir erkek ise “Otur yerine lan” diye sesleniyor. Ayrıca aynı erkek şahsın çocuğu bir yerin altına götürmekle tehdit ettiği duyuluyor.

Görüntülerde M.A. isimli eğitmenin çocuğa tokat atarak, “Isır lan eş….şek. Koparmazsan ağzını kırarım” dediği de yer alıyor.

ELBİSELER İLE BANYODA İŞKENCE


Bir başka görüntüde ise yine M.A. isimli eğitmenin bir çocuğu elbiseleri ile banyoya soktuğu görülüyor. Elbiseleri ile banyoya giren çocuğun, “Çok sıcak” demesi de yer alıyor. Görüntülerde M.A.'nın çocuğun önce kazağının içine su tuttuğu, ardından pantolonunun içine su tutarak kahkaha attığı görülüyor. Adeta işkence gören çocuğun sesini çıkartmaması ise dikkat çekiyor. M.A. ise sesini çıkartamayan engelli çocuğun elbiselerine su tutarak, “Yapacak mısın bir daha? Gel deyince gelmemeler, git deyince gitmemeler. Söz ver bakayım” ifadelerini kullanıyor. Yine aynı görüntüde yüzü gözükmeyen bir erkek ise “Isındı çocuk, yanıyor alev alev. Serinlet çocuğu” diyerek M.A.'ya yapması gerekenleri anlatıyor.


Engellilere kahkahalar içinde işkence yaptı

'ETKİSİ NORMAL İNSANLARA GÖRE DAHA FAZLA OLUR'

Görüntüleri izleyerek konuyla ilgili açıklama yapan Dünya Çocuk Sağlığı Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı ise “İzlediğimiz görüntüler insanı dehşete düşüren görüntüler. Hiçbir zaman görmek istemediğimiz, herhangi bir canlının yaşamaması gereken görüntüler. Çocuk orada bir zihinsel kısıtlılığı olduğundan dolayı zaten yaptığı davranışın farkında değil. O davranışın farkında olmadığı için de belki niye ona vurulduğunu, ne yapması gerektiğinin de farkında değil. Özellikle bu tip çocuklarda yaşadığı travmayı sözel ifadeye dökemediği için, yaşadığı travmayı kimseyle paylaşamadığı için kendi içerisinde yaşaması ve bunu kendi içerisine döndürerek daha sonrasında ruhsal etkilenmesi çok daha ağır düzeyde oluyor. Tabi travma etkisinin daha yüksek oranda görülmesi çocukta altını ıslatma, gece korkuları, kendine zarar verme gibi bir takım fiziksel belirtilerin daha da yoğunlaşmasına neden oluyor. Çocuk altını ıslattığı için tekrar bir şiddete maruz kalabiliyor ve böylelikle bir kısır döngü oluşuyor. Onlar da insan, onların da duyguları var. Bizler gibi, normal insanlar gibi hiçbir şekilde bu duygularını ifade edemedikleri için etkisi çok daha fazla olacaktır diye düşünüyorum” dedi.


Engellilere kahkahalar içinde işkence yaptı


'ÇOCUKLARDA GÜVENSİZLİK ORTAYA ÇIKABİLİR'

Bu tür davranışların çocukların ilerleyen yaşamlarına da etkisinin büyük olacağına dikkat çeken Uzm. Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Bu tür davranışlar ilerleyen yaşlarda da etkisini gösterir. Bir takım fiziksel semptomlar, kazandığı bazı becerilerin kaybı gibi semptomlar olabilir. Rehabilitasyon merkezinde kalan çocuklar, gençler, rehabilitasyonun ismi içerisinde zaten rehabilite edilmek için o kurumda bulunuyorlar ve bazı becerileri kazanmak için, sosyal yaşantıya uyumu arttırmak için o kurum içerisinde kalıyorlar. Tabii çocuk bu tarz bir şiddete maruz kaldığı zaman o kazandığı becerilerin de tekrar kaybına ya da hiç kazanılmaması sonucu ortaya çıkabiliyor. Daha sonraki yaşantıda bakım veren kişilere karşı güvensizlik, hayata karşı güvensizlik, özgüven eksikliği gibi ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Onun dışında uyku problemleri, iştah problemleri, kendine zarar verme gibi bazı fiziksel belirtiler de görülebilir. Çocuklarda bunun ucu çok açık. Her türlü sıkıntıyı yaşayabilir çocuklar” ifadelerini kullandı.

Görüntülerde yer alan M.A. isimli kadının ise dün akşam nöbetçi olduğu, ancak olayın ortaya çıkması üzerine merkezin müdürü tarafından 5 gün izine çıkartıldığı öğrenildi.

Olayla ilgili yetkililer açıklama yapmaktan kaçındı.

Kaynak: İHA