Yazma Eserler İnternetten Okuyucuya Ulaşacak

 Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Türkiye Yazma Eserler Kurumunca ülke genelinde el yazması eserlerinin tamamının belirlenmesi, sınıflandırması ve katalog çalışması gerçekleştirilecek. Ardından internet üzerindeki bir portaldan tüm eserler okuyucuya ulaştırılacak.

Yazma Eserler İnternetten Okuyucuya Ulaşacak
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Yazma Eserler Kurumu yeni dönemde alanında ilk olacak yeni çalışmalara imza atacak.

Merkezi İstanbul'da bulunan ve Türkiye'de üç bölgede, 17 ilde, 22 kütüphanede hizmet veren kurumun bünyesinde 187 bin yazma ve 305 bin matbu eser bulunuyor. Yazma eserlerin korunması, restorasyonu ve yeni yayınların basılması faaliyetlerini yürüten kurum, Türkiye'nin yazma eserlerini tek çatı altında toplamayı hedefliyor.

Yeni dönemde birçok projeyi hayata geçirecek kurum tarafından dünya örneklerine de uygun şekilde yapılandırılacak çalışmalarda öncelikle ülke genelinde el yazması eserlerinin tamamının belirlenmesi, sınıflandırması ve katalog çalışması yapılacak. Daha sonra internet üzerindeki bir portaldan tüm eserler okuyucuya ulaştırılacak.

- Geniş çaplı restorasyon

Bu kapsamda, kurum bünyesindeki yazma eserlerin tamamı gözden geçirildi ve restorasyon ihtiyacı olan yaklaşık 25 bini tespit edildi. Çalışma çerçevesinde büyük çaplı bir restorasyon projesi hayata geçirilecek ve bütçe, teknik altyapı ve personel için gerekli şartlar oluşturulacak.

Restorasyonuna başlanan eserler arasında dünya bilim tarihi açısından önemi bulunan 62 ciltlik Hayvan Ansiklopedisi de yer alıyor. Ebü'l-Feth Muhammet b. Muhammet'in 'Keşfü'l-Beyân an Sıfâti'l-Hayevân' isimli eseri 1487-1501 yılları arasında kaleme alındı ve orijinal haliyle günümüze ulaştı. Bütün olarak dünyada tek nüshası olan eserin restorasyonu tamamlanarak e-kitap şeklinde kurum tarafından yayınlanacak.

Yayıncılık alanında da yüzyıllar öncesinden bugüne ulaşan, ancak tercümesi yapılmayan eserler de okuyucuyla buluşacak. Bu kapsamda Ortaçağ ilim ve tıp dünyasının en önemli eseri sayılan İbni Sina'nın 'El-Kanun fi't-Tıb' isimli eseri, Osmanlıca'dan latinize edilerek yayına hazırlanıyor.

Kurumca yayınlanacak eser, 6 cilt olarak planlanıyor. Bu kapsamda Zemahşeri'nin, 'el-Keşşâf' isimli Kur'an tefsiri de Türkçesi ile yakın zamanda yayınlanacak.

- Bakan Ünal, yazma eserler hakkında bilgi aldı

Türkiye Yazma Eserler Kurumunun İstanbul'daki merkezinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgi alırken, yeni dönem hedeflerini de belirledi.

Kurumun restorasyon ve şifahane kısmında yapılan çalışmaları yerinde gören Ünal, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi ve yazma eserlerin korunduğu depolarda yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi aldı.

Ünal ayrıca, projeler için gerekli bütçe ve personel ihtiyacı için çalışmaların başlayacağını bildirdi.

Kaynak: AA