Soma Maden Faciası Davası

Soma maden faciasından sağ kurtulan işçilerden Mustafa Elibol, “Eğer kurtarma ekipleri biraz daha geç gelseydi ben de ölmüştüm. Ekipler işçileri kurtarmaya daha erken başlasaydı, ölenlerin sayısı yarı yarıya düşerdi” dedi.

Soma Maden Faciası Davası
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mağdur işçilerin ifadelerinin alınmasına öğleden sonra da devam edildi. Ocakta bant görevlisi olarak çalışan ve faciadan sağ olarak kurtulan işçilerden Mustafa Elibol, tanık olarak dinlendi. Maden ocağında 4 yıldır çalıştığını belirten ve olay anını anlatan Elibol, şunları söyledi:

“Sabah işe başladıktan sonra, saat 14.00’e kadar bize verilen görevleri yerine getirdik. Bize vardiya bitince bant tamiri yapılacağı söylendi. Bende tamir için gerekli malzemeleri, getirdim. Bu sırada bant durdu. Bir arkadaşım, ‘elektrik arızası var’ dedi, bir diğeri de dinamit patlatılacağı için durdurulduğu söyledi.

Ardından ağır bir malzemenin yere düşmesi gibi güp diye bir ses duydum. Baktığımda püskürür şekilde alev topu gördüm.”

“EĞER GELSELERDİ ÖLÜ SAYISI YARI YARIYA DÜŞERDİ”

Alevi görmesiyle birlikte hemen kaçmaya başladıklarını anlatan Elibol, “Alev hızla bizimi yüzümüze doğru vurdu. Siyah duman çıktı. Arkadaşlar bu yangın çok büyük söndüremeyiz’ dedi.

Güvenli alana geçtik. Burada sayım yaptığımız zaman 146 kişi vardı. Saat 18.00’e kadar bekledik. Bir anda havanın yön değiştirilmesiyle duman bizimi tarafımıza geldi ve hemen bulunduğumuz bölgeden ayrıldık. Bazı arkadaşlarımız dumandan etkilenip bayıldı. Onları kurtarmaya çalıştığımız sırada zorlandık. Sonra dumanın da etkisini arttırmasıyla, herkes kendi derdine düştü. Arkadaşlarımızı kurtaramayacağımızı anladık ve bıraktık. Bir arkadaşımla birbirimize destek olarak yukarı çıkmaya çalıştık. O an 10 dakika kadar baygınlık geçirmişim ardından kendime geldim. Ve yanan bandı kesip yollarını açtıktan sonra da kurtarma ekiplerince çıkartıldım” dedi.

Olay anında ağzından ve burnundan kan geldiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Elibol, kurtarma ekiplerinin geç gelmesi durumunda kendisinin de çoktan ölmüş olacağını söyledi.

Bunun üzerine mağdur avukatları kurtarma ekiplerinin erken gelmesi durumunda ölü sayısında bir değişiklik olabileceği sorusu üzerine Elibol, “Eğer kurtarma ekipleri erken gelseydi, ölenlerin sayısı yarı yarıya düşerdi” ifadesini kullandı.

“KADERİN ÜZERİNDE KADER OLMAZ”

Maden işçisi Mustafa Elibol, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın sanıklardan şikayetçi olup olmadığına yönelik sorusuna da “Kaderin üstüne kadar olmaz, şikayetçi değilim” diye yanıtladı.
Kaynak: İHA