Sandy Hook Baskınının 3. Yılı

ABD'deki en kanlı silahlı saldırılardan birisi olan Sandy Hook ilkokulu baskınının üzerinden 3 yıl geçti. Bu sürede silah satışının sınırlandırılması çabaları sonuç vermedi ve yüzlerce çocuk ateşli silahla öldürüldü.

ABD'nin Connecticut eyaletinde 14 Aralık 2012'de 20 yaşındaki Adam Lanza, önce evde annesinin canına kıymış daha sonra, annesinin yasal yollarla temin ettiği otomatik tüfeği alıp Sandy Hook ilkokulunda 20 öğrenci ile aralarında öğretmen ve çalışanların bulunduğu 6 yetişkini öldürerek intihar etmişti.

ABD kamuoyu günlerce bu olayın etkisinde kalmış ve silah satışının sınırlandırılması amacıyla kampanyalar başlatılmıştı. Ancak bu elim olay ve kampanyalar, silah lobilerinin gücü karşısında etkisiz kaldı ve hazırlanan tasarılar yasalaşamadı.

NBC'nin derlediği verilere göre, Sandy Hook saldırısından bu yana ABD'de 12 yaşın altında 555 çocuk ateşli silahla öldürüldü. Silahlı çocuk intiharlarının dahil edilmediği bu rakamların çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Ülkede 1999'dan 2014'e kadar 14 yaş ve altı silahla öldürülen çocuk sayısı ise 6 bin 495. Bu süredeki toplam ateşli silahla ölüm sayısı da yaklaşık 500 bin.

Sandy Hook saldırısının 3. yılı nedeniyle silah satışının sınırlandırılmasını isteyen eylemciler de çeşitli etkinlikler düzenledi. Ulusal Tüfek Derneği genel merkezi önünde düzenlenen gösteride, Temsilciler Meclisi Üyesi Gerry Connolly ve son dönemdeki saldırılardan kurtulanlar ile öldürülenlerin yakınlarından bazı kişiler silah satışının sınırlanmasını talep etti.

Gösteride konuşan Connolly, Sandy Hook'taki saldırının ardından yapılan tüm çağrılara rağmen yasal düzenleme yapılamamasını eleştirdi. Connolly, silahla işlenen suçların araştırılması amacıyla yapılacak çalışmalara fon sağlanması için Kongre'nin destek vermesini de istedi.

Kongre üzerinde büyük etkisi olan Ulusal Tüfek Derneği, silah taşımanın anayasal teminat altında olduğunu savunarak, her türlü sınırlayıcı önleme karşı çıkıyor.

Kaynak: AA