KTO Kasım Ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni'ni Yayınladı

Konya Ticaret Odası (KTO), 2015 yılı Kasım ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı.

Açıklanan Bülten’de; Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ), Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN) yer alıyor. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin aylık analizinin yapıldığı, Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’nde yer alan verileri değerlendirdi.

PERAKENDE GÜVENİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) değeri geçen yıla ve geçen aya göre artış gösterdi. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunda Hem geçen yıla göre hem de geçen aya göre önümüzdeki 3 ayda sipariş ve satış beklentisinde artış yaşandı. Konya perakende sektörü, Kasım 2015’te Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Kasım 2015’te TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) 0,8 değerini alırken, KOPE 7,8 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 8,4 puan, TEPE 15,7 puan arttı. KOPE’de bir önceki aya göre de 8,2 puanlık bir artış gözlendi. Konya perakendesi, kasım ayında Türkiye genelinden iyi performans gösterdi. KOPE değerinin artmasında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki artış ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisindeki artış etkili oldu. KOPE değeri, KOPE anketi uygulanmaya başlandığı Şubat 2012’den bu yana serideki en yüksek değerini aldı. Konya’da perakende sektöründe kasım ayında en iyi performansı motorlu taşıtlar sektörü sergiledi. Bu sektörü elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri takip etti. Bu 3 sektördeki artış, ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Perakende güveninde yiyecek, içecek ve tütün ürünleri düşüş yaşayan sektörler oldu. AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Malta’nın kasım ayında geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü.

Malta’yı; İtalya, Türkiye ve İngiltere takip etti. Yunanistan, Estonya ve Slovenya ise perakende güveninde geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan ülkeler oldu. Euro Bölgesi ve AB-28’de perakende güveninin geçen yıla göre arttığı gözlendi. Türkiye, geçen yıla göre perakende güveni değişiminde AB-28 ve Euro Bölgesine kıyasla daha iyi performans sergiledi” dedi.

KONYA HİZMETLER SEKTÖRÜ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDEN UMUTLU

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi Kasım 2014’e göre ve Ekim 2015’e göre arttı. Konya hizmetler sektörünün önümüzdeki dönem beklentisi, Türkiye’ye göre daha yüksek bir değer aldı. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan fiyat beklentisinde ise geçen aya göre artış gözlendi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi’ni değerlendiren Başkan Öztürk, “Endeks geçen aya göre 10,2 puan ve geçen yıla göre 0,5 puan yükselerek 4,2 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Kasım 2015’te geçen aya göre 1,9 puan düşerken, geçen yıla göre 3 puan yükselerek -5,9 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Kasım 2015’te bir önceki aya göre 0,1 puan ve geçen yılın aynı dönemine göre 6,4 puan yükselerek 11,7 puan değerini aldı. Kasım ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergileyen endeks değerinin bir önceki aya göre yükselmesinde, gelecek 3 ayda verilecek hizmetlere olan talep beklentisinin artması etkili olmuştur. Kasım ayında hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, oteller ve restoranlar sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü.

Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör, yayımcılık faaliyetleri sektörü oldu. Hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 26’sı talep yetersizliğinin, yüzde 23’ü finansal kısıtların, yüzde 3,3’ü materyal veya ekipman eksikliğinin ve yüzde 2,3’ü işgücü eksikliğinin faaliyetlerini kısıtladığını vurgulamıştır. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 15 olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Öztürk, “Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım 2015’te geçen aya göre yükselirken, geçen yıla göre düştü. Endeksin denge değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 11,3 puan düştü, geçen aya göre 12,4 puan yükseldi ve -24,6 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi Kasım 2015’te -21,8 puan değerini aldı. Böylelikle endeks geçen aya göre 5 puan, geçen yıla göre ise 2,3 puan yükselmiş oldu. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 22,6’sı finansal kısıtlardan, yüzde 19,1’i talep yetersizliğinden, yüzde 16,6’sı hava şartlarından şikayet etmiştir. Firmaların yüzde 16,1’i faaliyetlerinin materyal veya ekipman eksikliğinden, yüzde 10,6’sı işgücü eksikliğinden dolayı kısıtlandığını belirtmiştir” diye konuştu.

Kaynak: İHA