Cezayir'deki Göçmenler

Cezayir, 50 binin üzerindeki çoğu Afrikalı göçmen nedeniyle güvenlik kaygıları ve ekonomik sıkıntılar yaşıyor

Cezayir, çoğunluğu Afrika ülkelerinden 50 binin üzerindeki göçmen nedeniyle güvenlik kaygıları ve ekonomik, sosyal sıkıntılar yaşıyor.

Ülkenin güneyindeki sınır kapılarının kapatılması nedeniyle göçmenleri geri gönderemeyen Cezayir'de çoğunluğu Afrikalı binlerce göçmenin yaşadığı bölgelerde güvenlik ve sağlık sorunlarının baş göstermemesi için önlemler alınıyor.

Uluslararası hukuk uzmanı Muhammed Ratiki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avrupa ülkeleri, Fas, Tunus, Libya ve Cezayir'i yasa dışı göçmen akışını engelleyen bariyer ülkeler olarak görüyor. Avrupa ülkeleri özellikle Cezayir'e sınırlarını sıkı tutması ve deniz yoluyla yasa dışı göçü engellemesi için baskı yapıyor" dedi.

Avrupa'ya gitmek için yola çıkan binlerce göçmenin Cezayir'de tutsak gibi kaldığını ifade den Ratiki, bu durumun da Cezayir'de güvenlik sorunları başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal sıkıntılar doğurduğunu kaydetti.

Cezayir'in güneyindeki Tamanrasset kenti Yerel Meclis Üyesi Azu Ukkaşe, "Göçmenler sorunu Cezayir'de gün geçtikçe büyüyor. Göçmenler şehirlerin belirli bölgelerindeki barakalarda toplu halde yaşıyorlar. Buralarda suç oranı artıyor ve çeşitli hastalıklar yayılıyor" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Keşmad Cemal ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçmenlerin Cezayir'e yasa dışı yollardan girdikleri için sayılarının tam olarak bilinemediğini ancak yetkililerin 50 binin üzerinde bir sayıya ulaşıldığını kaydettiğini ve göçmenlerin çoğunluğunun Malili ve Nijeryalı olduğunu belirtti.

Cemal, Cezayir'e gelen Afrikalılar'da görülen hastalıkların daha önce Cezayir'de görülmediğini, bunun da ülke için büyük bir tehdit oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Başkentin güney doğusunda bulunan Vergale kentinde geçtiğimiz ay çıkan yangında 18 göçmen hayatını kaybetmişti. Yine Cezayir'in Nijerya sınırına yakın bir bölgede göçmenleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu 15 göçmen yaşamını yitirmişti.
Kaynak: AA