Ahmed Cevdet Paşa'nın Vefatının 120. Yıl Dönümü

KIRKLARELİ  - İstаnbul Ünivеrsitеsi Hukuk Fakültesi Öğrеtim Üyеsi Prоf. Dr. Fеthi Gеdikli, Ahmed Cevdet Paşa'nın Osmanlı için bir şans olduğunu söyledi.

Gedikli, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulunca Kültür Merkezinde düzenlenen "Ahmed Cevdet Paşa'nın vefatının 120. yıl dönümü" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, Ahmed Cevdet Paşa'nın önemli bir şahsiyet olduğunu belirtti.

Ahmed Cevdet Paşa'nın iyi bir hukukçu, tarihçi ve devlet adamı olduğunu vurgulayan Gedikli, Cevdet Paşa'nın tarihte eşine az rastlanır insanlardan olduğunu kaydetti.

Cevdet Paşa'nın çok yönlülüğüne dikkati çeken Gedikli, şöyle devam etti:

"Ahmed Cevdet Paşa, Osmanlı için bir şanstır. Osmanlı'nın 19. yüzyıldaki eğitim hayatının en büyük düzenleyicilerindendir. Aynı zamanda büyük bir düşünürdür. Böyle bir insan yetiştirmek, Osmanlı için bir şans. Cevdet Paşa, kadı olarak başladığı görev hayatında imparatorluğun belirli yerlerinde çıkan huzursuzlukları önlemek için de vazifelendirilmiştir. Birçok bölgedeki huzursuzluğu engellemiştir. Genç yaştaki devlet adamı birikimiyle çok zor görevleri başarmıştır. Valilik ve bakanlık görevlerinde de bulunmuştur. Cevdet Paşa, bana göre, bir kurmay adamdır. Göreve geldiğinde bütün işleri başarıyla yapmıştır. Devlet adamı olarak en başta gelen isimlerden bir tanesidir."

Gedikli, Ahmed Cevdet Paşa'nın İstanbul Hukuk Fakültesinin kurulmasına da öncülük ettiğini sözlerine ekledi.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ise Ahmed Cevdet Paşa'nın büyük bir fikir adamı olduğunu dile getirdi.

Konsferansta İstаnbul Mеdipоl Ünivеrsitеsi Öğrеtim üyeleri Prоf. Dr. Mеhmеt Akif Aydın ve Prоf. Dr. Mеhmеt İprişli de birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA